Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/Njam njam A&V

DA SE RASPAMETITE

MAKEDONSKA MUSAKA: Ovako je spremaju SUSEDI NA JUGU, starije domaćice će prepoznati OVAJ RECEPT

Ukusnije nema

Objavljeno: 25.11.2022. 21:23h > 21:38h

POTREBNI SASTOJCI

krompir - 1 kg

mleveno meso - 500 g, mešano

kačkavalj - 200 g

jaja - 5 - 6 kom.

jogurt - 1 šoljica (ili kiselo mleko)

šargarepa - 1 kom.

beli luk - 1 glavica

luk - 3 glavice

paprika - 1 kom.

NAČIN PRIPREME

Najpre iseckamo luk, beli luk, šargarepu, papriku na sitne komade i pržimo na tihoj vatri da se izmešaju ukusi.

Onda stavljamo mleveno meso i sve to da se lepo isprži (ako je mleveno meso na velike komade, onda stavite malo vode da se izdrobi na sitne deliće).

Sve to začinite poželji (ja stavljam vegetu, biber, peršun suvi, kurkumu, lovorov list i ruzmarin malo za miris).

foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

U prethodno zagrejanoj zemljanoj posudi ređamo krompir iseckan na tanke kolutove, pa stavljamo smesu što smo pre propržili, pa ređamo odozgo još jedan red krompira. Stavljamo malo vode otprilike 200 g i stavljamo da se pece na 200 stepeni.

Peče se 40 minuta ili dok ne porumeni krompir odozgo.

Onda vadimo i pravimo preliv sa jajima i jogurtom, začinimo ga i prosipamo u tavi da ima svuda preliva. Onda ređamo kačkavalj na kocke ili rendan po ukusu, kako želite, stavljamo odozgo malo suvog peršuna vraćamo musaku u peć jos 15-20 minuta.

Vadimo i makedonska musaka je spremna za jelo.

(Espreso/Bon Apeti)