Trstenik, Foto: Google street view

maltretiranje u školi

GRAĐANI TRSTENIKA ZATEČENI NASILJEM NAD PROFESORKOM U SREDNJOJ ŠKOLI: Poslali su VAŽNU poruku

Neki građani iznenađeni su nasiljem jer kako kažu, od kako znaju za Trstenik, ovako nešto se nikada nije dogodilo

Objavljeno: 18.11.2022. 22:33h

Građani Trstenika šokirani su zbog incidenta koji se dogodio u Tehničkoj školi pre nekoliko dana. Naime, Srbija je svedočila još jednom vidu nasilja, ovoga puta nad profesorkom, a snimak zlostavljanja danima kruži na društvenim mrežama.

Kako se na snimku može videti, jedan učenik zagovara profesorku, drugi je snima, a treći joj izvlači stolicu, nakon čega ona pada na pod učionice. Da situacija bude gora, celu scenu ispratio je i grohot učenika koji su u nasilju učestvovali.

Meštani Trstenika zajedničkim snagama poslali su poruku koja staje u jednu reč - "strašno". Iako neki nisu hteli svoje mišljenje da iznose javno i pred kamerama, ne postoji osoba koja nije bila voljna da incident prokomentariše. Dok jedni krive roditelje, drugi zakon, a treći decu, poenta je jasna. Svi do jednog ostali su zatečeni nakon što je snimak objavljen u medijima.

Mnogi stanovnici profesorku znaju i privatno, tvrde da je dobra žena i da ima dvoje maloletne dece, kao i da ne mogu ni da zamisle kako se oseća. Bes i razočaranje preovladali su na licima građana nakon pitanja Telegrafa kako komentarišu ovaj incident.

- Zakon mora da se promeni. Nastavnici i učitelji moraju da imaju neka prava, a zakon mora da se promeni. Učiteljica ne sme da povisi ton. I ja sam išla u školu pa se znalo za neki red, a sada ništa. Vidite i šta se radi na ulici, a za sve je kriv zakon i ustanove - navodi prva meštanka na koju su reporteri portala Telegrafa naišli u ovom gradu.

Drugi, iako razumeju koliko je strašan incident koji se desio, napominju da su i roditeljima ruke vezane.

- Ovo je strašno. Došlo je neko poslednje vreme kada je deci dozvoljeno toliko toga i imaju toliko slobode. I mi, roditelji, smo ograničeni, ne možemo ništa da preduzmemo, niti smemo. Zakon je takav kakav jeste. Ni malo nije u redu, posledice po nastavnicu su mogle da budu ogromne - dodaje druga stanovnica.

Neki građani iznenađeni su nasiljem jer kako kažu, od kako znaju za Trstenik, ovako nešto se nikada nije dogodilo.

- Smatram da sve potiče iz porodice, posebno ukoliko je neko od roditelja nasilniji. Sve češće roditelji ne obraćaju pažnju na aktivnosti svoje dece i to se sada odrazilo. Ovo je nešto neviđeno dosad u Trsteniku. Svi smo zatečeni, igrom slučaja, ja tu decu srećem svaki dan jer radim u marketu i niko nije ostavio takav utisak, ali očigledno je da su ovo negativni primeri. Ovo je za svaku osudu i svi treba da ustanemo protiv nasilja - objašnjava naša sagovornica.

Maltretiranje profesorke u Trstenikufoto: Prinstscreen/Twitter

Podsetimo, napadnuta profesorka engleskog jezika trenutno se nalazi na bolovanju, a jedna je od omiljenih predavača u Tehničkoj školi. Tog dana, tri aktera su kasnila na čas. Kada su se priključili na nastavu, došlo je do incidenta.

Kako je ranije svedočila i njena koleginica za naš portal, profesori su upoznati sa akterima i ovo im nije prvi put da učestvuju u nekom incidentu.

- Učenik koji je napao moju koleginicu, i ranije je pravio probleme. Ja sam ga jednom izbacila sa časa i njegov tata je ubrzo došao sa advokatom u školu. Profesori su zgroženi. Niko im ne kaže da moraju poštovati svoje nastavnike, kao i jedni druge. Osećamo se potpuno nezaštićeno - navela je ona.

Roditelji nasilnih đaka pozvani, jedan se nije odazvao

Direktor Tehničke škole u Trsteniku navodi da za 26 godina koliko radi, ovakav incident nije viđen. Škola je preduzela sve u zakonskim okvirima, obavešteno je Tužilaštvo školska uprava, pokrenut je disciplinski postupak i održan sastanak tima za borbu protiv nasilja.

Roditelje nasilnih đaka škola je pozvala pisanim putem.

- Dva roditelja su se odazvala pozivu, jedan se nije odazvao - napomenuo je on.

Reč je o, kako dodaje, trećem nivou nasilja za koji je moguće i isključenje iz škole.

(Espreso / Telegraf)