Kašalj, Foto: Profimedia

VAŽNO!

OVI OPASNI VIRUSI KOSE TOKOM JESENI: Doktorka Obradović UPOZORAVA, nije uopšte naivno

Uveliko je počela sezona gripa, sve više građana kija i kašlje, a mnogi od njih se pitaju da li je to normalno za ovo doba godine.

Objavljeno: 18.11.2022. 11:04h > 11:09h

Prim. Dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, otkriva kakve zdravstvene probleme donosi ova jesen.

- Sezona je enterovirusa, kojih ima više od 60 vrsta. Virusi inficiraju respiratorni ili gastrointestinalni trakt, kada se javi stomačni virus – kaže dr Obradović. Simptomi se lako prepoznaju

- Ako je u pitanju stomačni virus, simptomi su dijareja, mučnina i visoka temperatura. Ako je reč o respiratornim bolestima, one se najavljuju upornim kijanjem, intenzivnim iscedkom iz nosa, upalom grla i temperaturom koja ne prelazi 38 stepeni. Enterovirusi predstavljaju kliničku sliku čiji su simptomi blaži od simptoma gripa - napominje doktorka.

Najčešće greške

Doktorka kaže da se broj obolelih od enterovirusa, u narodu poznatih kao prehlade (respiratorne bolesti), nije povećao u odnosu na prethodne godine. Ono što treba uraditi ako se pojave simptomi jeste da se obavezno obratite lekaru, dok u slučaju stomačne viroze treba imati na umu sledeće preporuke: - Kada dođe do dijareje, a potom i mučnine, prvog dana treba uzimati po kašiku tečnosti na svakih 15 minuta i pridržavati se stroge dijete i jesti kuvani krompir ili kuvanu šargarepu. U početnoj fazi bolesti, nadoknada tečnosti je još važnija od ishrane – ističe on i dodaje da tada treba ići na obavezne laboratorijske pretrage:

- Ljudi se često kasno javljaju lekaru, pa nastaje sekundarna bakterijska infekcija, koja može da prikrije činjenicu da je bilo i virusne infekcije. Međutim, znanje i iskustvo nam pomažu da otkrijemo početni uzrok kako bismo dodatno ojačali imunitet.

Prema rečima dr Obradovića, deca se lakše nose sa ovom grupom virusa, ali postoji jedna opasnost.

foto: Profimedia

– Najmlađi donose viruse iz vrtića i prenose ih roditeljima i bakama i dekama. Uz to, treba pomenuti i jednu razliku u simptomima u odnosu na odrasle, pa deca imaju dugotrajnije kijanje i curenje iz nosa. Ostali simptomi su isti - naglašava ona.

Ko je najviše ugrožen?

Savetuje se veći oprez onima koji rade u kolektivima gde je povećan rizik od prenošenja virusa, osobama oslabljenog imuniteta i hroničnim bolesnicima.

– Kvalitetan san, fizička aktivnost koju ne može da zameni nijedan lek, ishrana bogata svežim povrćem i voćem, što više tečnosti, pridržavanje terapije, sve su to preventivne mere uz dobro raspoloženje koje u velikoj meri doprinosi našem imunitetu – preporučuje lekar.

Lečenje

Doktorka Obradović objašnjava da koliko dugo će se telo boriti protiv virusa zavisi od jačine imuniteta.

- Visoka temperatura treba da traje od dva do četiri dana, proliv dan-dva. Ako simptomi traju duže, treba ponovo da odete na pregled. Nedelju dana nakon pojave simptoma, trebalo bi da se osećamo bolje. Međutim, u nekim slučajevima može doći do sekundarne infekcije koja zahteva dodatno lečenje – ističe lekar. Ona dodaje da postoji mikronski soj koronavirusa koji može da najavi jaku glavobolju, intenzivan bol u vratu kičme i leđa sličan onom kod bubrežne kolike, kao i veoma izraženu slabost.

Doktor zaključuje da se u poslednje vreme često dešava da u slučaju kovida nema skoka telesne temperature.

(Espreso)