Mleveno meso, Foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

OPREZNO

AKO PRIMETITE OVO NA MLEVENOM MESU, ODMAH GA BACITE U KANTU: Nikako ne sme da se JEDE, POKVARENO JE

Domaćice ove trikove morate da znate kako ne biste morali da ga bacite

Objavljeno: 08.11.2022. 18:59h > 19:05h

Naše domaćice redovno spremaju jela sa mlevenim mesom, a kada ga kupuju ne obraćaju pažnju na ključne stvari.

Od sada ćete obraćati pažnju kada ga spremate na nekoliko faktora.

Domaćice ove trikove morate da znate kako ne biste morali da ga bacite.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension
FOTO: Profimedia

Ukoliko mleveno meso stoji u frižideru nekoliko dana (ili sati) može dobiti senku sive boje.

Prema sajtu "USDA", izuzetno sveže mleveo meso je u stvari ljubičaste boje. Svetlo crvena boja koju asociramo sa mlevenim mesom nije indikator svežine. Kada površina mesa stupi u kontakt sa kiseonikom, postaje crvena. Ako meso nije izloženo kiseoniku, ono se menja u sivo-braon boju. Ali, to ne znači da je pokvareno.

foto: Printscreen/TikTok/lifetipsnow

Ako kupujete mleveno meso koje je već samleveno, možete da primetite da se pri dnu posude iz koje vam prodavac pakuje meso, nalazi ono koje je sive boje (to je meso koje nije izloženo kiseoniku). Zbog toga većina prodavnica prehrambenih proizvoda pakuje meso u plastična pakovanja koja dozvoljavaju kiseoniku da uđe unutra, i na taj način čuvaju crvenu boju.

foto: Youtube printscreen/Mayo Clinic

Važno je obratiti pažnju i na to gde je meso postalo sivo. Ako je malo sivo iznutra, meso je verovatno u redu. Ako je mleveno meso sivo i iznutra i spolja, možda je pokvareno. Jednostavan test mirisa će vam pomoći da otkrijete da li je meso pokvareno, jer bilo kakvo pokvareno meso ima neprijatan miris.

foto: Profimedia

Da biste bili sigurni da li je mleveno meso dobro za jelo, koristite ono koje stoji najviše jedan do dva dana od kupovine, ili ga zamrznite u originalnom pakovanju jer tako može da stoji do četiri meseca. Zamrznuto mleveno meso može postati sivo, ali je i dalje bezbedno za jelo ako se pravilno skladišti.

(Espreso/USDA)