Petar Petković, Foto: SCREENSHOT PINK TV

PITANJE KOSOVA

PETKOVIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, Srbi spremni da se bore"

Petković se medijima obratio u Pres sali Vlade Republike Srbije

Objavljeno: 04.11.2022. 15:04h > 15:20h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković držao je vanrednu konferenciju za medije.

Petković se medijima obratio u Pres sali Vlade Republike Srbije.

- Obaveštavamo javnost da je Kurti svojom jučerašnjom izjavio da ga ne interesuje formiranje ZSO, drugom izjavom u Berlinu da smenjuje Nenada Đurića, on je dao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu. Ovo ponašanje je kap u prepunoj čaši, prevršilo je svaku meru. Aljbin Kurti usred Berlina gazi Briselske sporazume. Ili Zapad nije čuo, pa zato nemamo nikakve reakcije sa Zapada. On bi da postavlja i smenjuje srpske policajce, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma.

Petković je rekao da se očekuje reakcija države Srbije, zbog ovakvog brutalnog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih sporazuma koji su dogovoreni u Briselu.

foto: SCREENSHOT PINK TV

- Ovako ponašanje Prištine prevršilo je svaku meru - poručio je Petković.

Direktor Kancelarija za KiM je rekao da je na ovakve poteze Prištine, odnosno odlukom o tablicama i odlukom o smeni Đurića, Srbi reagovali uznemireni.

- Predsednik Vučić je tokom noći i jutros razgovarao na više lokacija i sa više predstavnika Srba sa KiM. Oni su svi odlučni i ujedinjeni da ostanu na svojim ognjištima - rekao je Petković i dodao da je Vučić rekao da ih razume, ali ih upozorio na posledice.

- Srpski narod ne želi da napušta svoje ognjište. Ne žele da svoju decu i žene stavljaju na traktore i kamione i da odlaze, kao što je nekad bilo u Oluji i Pogromu. Naš narod je nedosmisleno poručio da će se boriti da ostvari svoja prava na KiM - rekao je Petković.

- Srpski narod ima svoje legitimne tablice KM i ne želi tablice RKS koje im nameće Kurti. Sutra je zakazan sastanak Srba sa KiM, oni će saopštiti svoje odluke. Svima je apsolutno jasno da su uz svoju državu i svog predsednika. Svi oni znaju da je njihova jedina država Srbija i da im nije vrhovni komandant ni Kurti, ni Vjosa Osmani, već Aleksandar Vučić.

foto: RTV Pink printscreen

Podsetimo, zbog aktuelne situacije u zemlji, po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve posete inostranstvu, a sutra će na vanrednoj sednici vlade, premijerki i ministrima podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a o aktuelnoj situaciji razgovaracje i sa Sinodom SPC.

Sutra će, takođe, Srbi sa Kosmeta odlučiti o predlogu predsednika Srpske liste Gorana Rakića, da se povuku iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

(Espreso)