Foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

OBRATITE PAŽNJU

SVI JEDU OVU RIBU ZA VREME POSTA A NE ZNAJU ŠTA ĆE IM SE DESITI SA TELOM I PAMĆENJEM:Od sad ćete DVAPUT RAZMISLITI

Ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije

Objavljeno: 01.11.2022. 09:37h > 09:51h

Čuvari srca i jetre trebalo bi da se nađu na tanjiru barem dva puta nedeljno kako bismo ostali zdravi, vitki i srećni.

Ako obogatite svoju trpezu ukusnom ribom, učinićete uslugu svom organizmu. Baš kao i ostalo meso, i riba sadrži korisne aminokiseline. Međutim, ono zbog čega je ova namirnica zdravija u odnosu na svinjetinu, govedinu i ostalo meso je bogatstvo omega-3 masnim kiselinama.

Ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije.

Ipak, nisu ni sve vrste ribe isto zdrave. Zato vam predstavljamo one koje nutricionisti najčešće preporučuju.

foto: Printscreen/Youtube/TERRI ANN'S KITCHEN

Losos

Ova vrsta ribe sadrži nizak nivo žive, ali dosta omega-3 masnih kiselina. Losos se naročito preporučuje deci jer sadrži ulja koja pozitivno utiču na razvoj mozga.

Tuna

Ovo je još jedan odličan izvor omega-3 masti. Baš kao i losos, i tuna sadrži materije koje podstiču razvoj mozga.

Skuša

Ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

Sardine

Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) i riblje ulje, koje snižava holesterol. Možete ih pripremiti sami ili jesti one iz konzerve.

Haringa

Haringa, pored zdravih masnih kiselina sadrži i aminokiseline koje obnavljaju i podstiču razvoj mišića. Takođe, veoma su korisne za kardiovaskularni sistem čoveka.

Som

Možda nema dovoljno masnoće kao losos, tunjevina, skuša i ostale masne ribe, ali som ima dovoljno omega-3 masnih kiselina i zaslužuje da se češće nađe na vašoj trpezi.

Bakalar

Izaberite svoj omiljeni način pripreme bakalara i iskoristite bogatstvo zdravih masnoća i aminokiselin.

(Espreso)