Jaja, Foto: Profimedia

oprez

OVAJ DORUČAK JE NAJGORI ZA IMUNITET: Nutricionistkinja otkrila 5 jutarnjih grešaka, NAJGORE su na jesen i zimu

Nutricionistkinja i dijetetičarka su skrenule pažnju na greške koje ljudi prave tokom doručka

Objavljeno: 28.10.2022. 09:44h > 09:49h

Kako je krenulo hladnije vreme dešava se da imunitet često opada.

Važno da je se tokom jeseni i zime hranite zdravo kako bi vam organizam bio otporan na prehlade.

Nutricionistkinja i dijetetičarka su skrenule pažnju na greške koje ljudi prave tokom doručka.

FOTO: Espreso
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Profimedia
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić

Nutricionistkinja Kortni D'Anđelo i dijetetičarka Loren Manaker otkrile su pet najvećih grešaka vezanih za doručak koje uništavaju imunitet.

Previše šećera

"Ako još pijete zaslađenu kafu, pa gricnete nešto slatko, već za doručak ste uneli ogromnu količinu dodatog šećera" rekla je Manakerova.

foto: Profimedia

Ne pijete sok

Prirodni, ceđeni sok od pomorandže je zdrav.

"Stoprocentni, prirodni voćni sok bez dodatog šećera i konzervansa daje telu vitamin C i druge antioksidanse", rekla je Maneker.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ne unosite vitamin D

"Jaja, mleko, mlečni proizvodi, sve su to odlični izvori vitamina D. Ako ih preskačete, ne dobijate dovoljnu dozu vitamina ujutru", rekla je D'Anđelo.

FOTO: Printscreen/Youtube/Just Superior
FOTO: Printscreen/Youtube/Just Superior
FOTO: Printscreen/Youtube/Just Superior
FOTO: Printscreen/Youtube/Just Superior
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/Just Superior
FOTO: Printscreen/Youtube/ SOS Kuhinja/Kitchen

Ne unosite proteine

"Proteini su važan deo izgradnje našeg imunog sistema", dodaje Manakerova i podseća da doručak mora da sadrži belančevine, a ne samo ugljene hidrate. Drugim rečina, ne jedite pecivo, već napravite kajganu ili slično!

foto: Profimedia

Jedete nešto prženo

Brza hrana pržena u ulju očajan je doručak, dodatno će podstaći upalne procese i "uspavaće" nas.

"Jako masna i slana hrana nikako nisu dobar izbor, jer je poznato da unos mnogo soli slabi imuni sistem. Držite se hrane koja nema dodatu so", savetovala je Manakerova.

(Espreso/Mondo)