Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

u jugoslaviji je bio obavezan na trpezi

VOJVOĐANSKI SPECIJALITET ZA KOJIM LUDI SRBIJA! Ovo jelo je postalo POPULARNO i obično se služi na SLAVAMA!

Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i mada se služi kao predjelo sasvim može biti i glavno jelo

Objavljeno: 25.10.2022. 18:12h

Rinflajš je najlepša " posledica" supe. U Vojvodinu je stiglo sa Austrougarskom i tu se zadržalo i proširilo na celu zemlju (a i region).

Po pravilu bi trebalo da bude od goveđeg mesa, ali kako ga nije bilo uvek, vojvodjani su jelo prilagodili pa se supa kuvala i od kokoske, guske ili patke, pa je i rinflajš sadržao ta mesa.

Izvorno rinflajš se služio sa prelivom od rena (klasičan sos, ili ren pomešan sa pavlakom), kao i sosovima koje je kuhinja Austrougarske preuzela od kuhinje Francuske.

Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i mada se služi kao predjelo sasvim može biti i glavno jelo.

Sastojci:

  • Potrebno je:
  • 600 g kuvanih u supi junećih rebara
  • 400 g kuvanog junećeg ribica ili paufleka
  • po želji kuvana pileća sitnez iz supe
  • 6-7 kuvana šargarepa
  • 3 kuvana u supi krompira
  • po želji kuvani u supi celer i peršun
  • 50 g spremljenog rena
  • po želji paradajz ili beli sos od mirođije i belog luka
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube

Priprema:

Kada je supa (recept za domaću supu sam ranije objavila) gotova tj. kada je kuvano meso i povrce u njoj, pažljivo ga izvaditi i ređati na veći tanjir ili tacnu. Rebrima treba izvaditi kosti, a krompir iseći na polovine. Po želji na tanjir staviti i celer i koren peršuna. Šargarepu ako je kuvana cela iseći na polovine ili manje štapiće.

Rinflajs služiti topao jer je tad najlepši i to uz dodatak rena i sosova po izboru. Recept za paradajz i beli sos sam ranije objavila. Lično meni, rinflajs je najlepši uz ren, dok moji ukućani više vole uz sos.

(Espreso/Recepti.com)