Kiseli kupus, Foto: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

oprez

SRBI JEDU KISELI KUPUS KAO LUDI, A NE ZNAJU DA I ON IMA MANE: Otkrijte njegove 2 LOŠE STRANE

Dobro obratite pažnju na sledeće stavke

Objavljeno: 24.10.2022. 09:33h > 09:36h

Kiseli kupus se u Srbiji jede od davnina.

Svaka domaćica pravu zimnicu svake godine.

Postoje razni recepti, ali je bitno da znate kao on utiče na organizam.

Dobro obratite pažnju na sledeće stavke.

foto: Bakina kuhinja

Kiseli kupus je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on riznica mnogih koristnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice.

Sadrži korisne vitamine

Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kiseli kupus za vegetarijance neizostavna namirnica.

FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Profimedia

Kiseo kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.

Bogat je hranljivim materijama

Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijum.

Sok od kiselog kupusa -rasol- je lek

Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.

foto: Profimedia

Mane kiselog kupusa

1.Velika količina soli

Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode.

Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, pa tako so može da napravi problem u organizmu.

FOTO: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus
FOTO: Printscreen/Instagram
FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi sama
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

2. Nakupljanje tečnosti u organizmu

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni naturolog Georij Nazarov.

Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.

(Espreso/Stvar ukusa)