Beograd, Foto: Nebojša Mandić

A IMA I OVIH PREZIMENA

OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA SUDEĆI PREMA POPISU: Ubedljivo prednjače u Srbiji, NAJNOVIJI PODACI!

Popularnost određenih imena menjala se iz godine u godinu, a publikacija "Najčešća imena i prezimena" skupila je listu najčešćih

Objavljeno: 04.10.2022. 14:54h

Publikacija "Najčešća imena i prezimena" u Srbiji pokazala je da su na popisima najčešća ženska imena bila Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana.

Gledajući po godinama, Radmila je bila najpopularnija na popisima pre 1940, kao i na popisu 1941-1950. Na sledećem popisu najpopularnije ime bilo je Ljiljana a potom Snežana.

Na popisima u periodu od 1971. do 1990. roditelji su najčešće detetu davali ime Jelena, a na naredna dva ime Milica.

foto: Emilija Jovanović

Pored prethodno pomenutih ime, kao veoma popularna u prethodnom periodu bila su i Gordana, Snežana, Ljiljana, Aleksandra...Na poslednjem popisu po prvi put među najpopularnijima pojavljuju se imena kao što su Anđela, Teodora, Sara, Anastasija.

foto: Profimedia

Što se tiče muških imena, posmatrano zbirno na svim popisima pet najpopularnijih su Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran, Nikola.

Na popisu 1940 i ranije roditelji su deci najčešće davali ime Milan, tokom sledeće decenije Slobodan, da bi potom naredna dva popisa zaredom kao najpopularnije ime zabeležila ime Dragan.

U periodu od 1971-1980. roditelji su najčešće sinove nazivali Dejan. Tokom narednih deset godina najpopularnije ime bilo je Miloš a na poslednja dva popisa Nikola.

Među popularnim muškim imenima u Srbiji izdvajaju se još Marko, Goran, Dušan, Dejan. Na poslednjem popisu pored imena Nikola, izdvojila su se još Luka, Lazar, Stefan....

foto: Profimedia

Publikacija izdvaja i najčešća prezimena u Srbiji a to su Jovanović, Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević, Stojanović, Ilić, Stanković, Pavlović, Milošević. Kada se pogledaju najčešće kombinacije imena i prezimena do sada je živelo najviže žena koje su se zvale Milica Jovanović, Milica Petrović, Jelena Jovanović, Milica Đorđević i Marija Jovanović. Što se tiče muškaraca najčešće kombinacije bile su Dragan Jovanović, Zoran Jovanović, Dragan Petrović, Aleksandar Petrović, Aleksandar Jovanović, Zoran Petrović.

(Espreso)