Bosanki lonac, Foto: Printscreen Youtube / Kuhar Ivica

ukusno!

BOSANSKI LONAC JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA: Specijalitet pun mesa i povrća, a ovo je glavna FORA! (VIDEO)

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, a ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe

Objavljeno: 04.10.2022. 09:26h

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, kako mu i samo ime kaže iz Bosne i Hercegovine.

Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet, čiji recept su znale domaćice širom bivše Jugoslavije. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju. Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.

Sastojci:

1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)

1 srednja glavica kupusa

2 glavice luka

3 čena belog luka

3 šargarepe

2 paškanata

2 korena celera

4 paprike babure

3 paradajza

500 g krompira

200 ml soka od paradajza

200 ml belog vina

1 kašika začinske paprike

2-3 lista lovora

so, biber

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade. Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnisti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok. Poklopite, ako se kuva u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuvaajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vreme kuvanja, lonac se ne otvara i jelo se ne meša.

(Espreso)