Foto: Printscreen

isprobajte ako već niste

SVAKI JUGOSLOVEN JE VOLEO JESTI OVO JELO, RECEPT JE BRUTALNO STAR: A Srbi su ga danas GOTOVO I ZABORAVILI

Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo

Objavljeno: 04.10.2022. 09:20h > 09:22h

Jugosloveni su voleli da jedu žgance, jeftino jelo od krompira i brašna, koje je danas zabravljeno.

Mnoge generacije su odrasle na jelu koje se danas retko pravi, a to su žganci. Jelo dolazi iz Slovenije i Hrvatske, a može da se pravi samo od brašna i vode, a možete da dodate i krompir.

Žganci dosta podsećaju na palentu, a priprema nije komplikovana, ali zahteva malo truda. Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo.

SASTOJCI:

7 krompira

150-200 g brašna

1 kašika masti

180 g kisele pavlake

PRIPREMA:

Krompir ogulite i isecite kockice.

Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir i dodajte još 2 prsta preko.

Posolite i poklopite, pa kuvajte dok ne omekša, nekih 15 minuta.

Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom.

Zatim postepeno dodajte brašno i mešajte konstantno.

Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da preterujete.

Kuvajte na tihoj vatri i mešajte konstatno da vam ne zagori, nekih 20 minuta.

U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku.

Kuvajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagreje, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom.

(Espreso)