Foto: Damir Dervišagić

IZNENAĐUJUĆE

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOKA SNEŽANA SAVIĆ: Nećete moći da se SABERETE

Mlađe generacije je pamte i po ulogama Maline Vojvodić i Rajne Gagić u serijama „Srećni ljudi“ i „Bolji život“, a jedan od poslednjih angažmana joj je lik Izabel u seriji „Selo gori, a baba se češlja“

Objavljeno: 22.09.2022. 20:16h > 20:28h

Snežana Savić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica i pevačica narodne muzike. Prepoznatljivost je stekla osamdesetih i devedesetih godina 20. veka ulogama u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“ i „Porodično blago“, te pesmama „Tri poljupca za sreću“, „Topolska 18“ i „Šarene oči“.

Rođena je 6. marta 1953. godine u Velikoj Plani. Iz braka sa rediteljem Dragoslavom Lazićem ima ćerku Anitu.

foto: Dragan Kadić

Posle nekoliko uloga u filmovima Savićeva je odlučila da se posveti muzičkoj karijeri. U periodu od 1983. do 2009. godine snimila je 13 albuma i nekoliko „singlica“.

Njen veliki povratak na male ekrane se desio 1987. godine kada je odlično odigrala majku Vuka Karadžića u istoimenoj seriji, a potom joj je uloga Nine Andrejević u „Boljem životu“ donela prepoznatljivost širom bivše Jugoslavije.

Mlađe generacije je pamte i po ulogama Maline Vojvodić i Rajne Gagić u serijama „Srećni ljudi“ i „Bolji život“, a jedan od poslednjih angažmana joj je lik Izabel u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.

FOTO: Dragan Kadić
FOTO: Dado Djilas
FOTO: Dragan Kadić
FOTO: Damir Dervišagić

Već tokom studija je sa kolegama glumila u pozorištu, ali je „Koštana“ Bore Stankovića napravila prekretnicu u njenoj karijeri. Ulogu je dobila na četvrtoj godini fakulteta, a jedan od najvećih komplimenata za njenu glumu stigao je od legendarnog Bate Stojkovića koji je rekao da je njena Koštana bila najbolja od svih do tada.

foto: Profimedia, Damir Dervišagić, Printscreen, Printscreen/youtube/Jutarnjilist

Na filmskom platnu Snežana se prvi put pojavila 1975. godine u drami „Ignjatović protiv Gebelsa“ koju je režirao Dragoslav Lazić po scenariju Dušana Savkovića.

Usledila je ekranizacija „Koštane“ u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, te uloga u komediji „Ana voli Milovana“ iz 1977. godine. Pojavila se u TV seriji „Čast mi je poznavati vas“ i sa Radošem Bajićem, Ademom Čejvanom, Đorđem Jelisićem, Mirom Stupicom i drugima igrala u drami „Gospodarev zet“ koja je objavljena 1978. godine.

foto: Prinstcreen

Dve godine kasnije je tumačila Krasnu u ratnoj drami „Pad Italije“ i Aretu Oreški u legendarnoj seriji „Sedam sekretara SKOJ-a“. Igrala je ljubavnicu Dragana Nikolića u TV komediji Siniše Pavića „Počnimo život ispočetka“, a Alisu Mur u drami Branka Pleše „Sabljarke“. Ipak, najveću popularnost joj je donela uloga fatalne Nine Andrejević u Pavićevoj seriji „Bolji život“ koja je premijerno emitovana tokom 1987. i 1988. godine. Snežana Savić je postala svojevrsni seks simbol tadašnjeg vremena. Istu ulogu je tumačila i u drugoj sezoni „Boljeg života“ koja je premijerno emitovana na Radio Televiziji Srbije tokom 1990. i 1991. godine.

foto: Printscreen Youtube

Prvu polovinu dvedesetih godina, kada je televizija u pitanju, obeležila je serija „Srećni ljudi“ u kojoj je Savićeva tumačila zanosnu pevačicu Malinu Vojvodić. Serija je emitovana u periodu od 1994. do 1995. godine, a na Filmskim susretima u Nišu 1996. godine ona i Desimir Stanojević su od strane čitalaca „TV Novosti“ proglašeni „glumačkim parom godine“.

foto: printscreen

Prvi studijski album Snežane Savić je 1983. godine objavila Diskografska kuća „Jugoton“ pod nazivom „O, kakva noć“. Na njemu su, pored naslovne, bile i numere „Pijmo, pijmo“, „Luduju oči moje“, „San“, „Dođi kradom“ i druge. Muziku i aranžmane je pisao Danilo Danilović, a tekstove Radmila Mudrinić. Snežana je visoka 170 cm.

(Espreso)