Ilustracija, Foto: Promo

kurir televizija

DIPLOMATSKA ŠANSA SRBIJE: Kakve će efekte imati odlazak predsednika u Njujork i obraćanje u Ujedinjenim nacijama?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće govor u sredu, a pored toga ga očekuje više od 30 zvaničnih sastanaka, kao i susreti na marginama

Objavljeno: 20.09.2022. 18:20h

Njujork je od 13. septembra centar svetskih političkih dešavanja jer se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) s glavnom temom: "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće govor u sredu, a pored toga ga očekuje više od 30 zvaničnih sastanaka, kao i susreti na marginama.

Prethodno, u javnosti su se pojavili navodi o “non pejperu” u kom se od Srbije traži da "prihvati realnost Kosova kao nezavisne države, ali da ga formalno ne priznaje, dok u kasnijoj fazi dolazi i do uzajamnog priznanja, što bi bio preduslov za članstvo u EU". Taj navodni plan je predstavljen u novom okviru za sporazum Beograda i Prištine za koji se tvrdi da je sačinjen nakon angažovanja savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, a koji je objavio "Albanian Post". Uprkos ovim navodima, predsednik Aleksandar Vučić je decidno rekao da "ne postoji realnost da tzv. Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija" i istakao je da će zauzeti veoma aktivan stav po ovom pitanju u narednom periodu.

Kakve će efekte imati odlazak predsednika Vučića u Njujork i obraćanje u Ujedinjenim nacijama? Da li je poslednji “non pejper” probni balon ili nečiji realan plan? Šta može da donese lobiranje?

Gosti Usijanja:

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije

prof. Boris Bratina, Fakultet političkih nauka u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Ne propustite “Usijanje” večeras od 19.55 na Kurir televiziji!

(Espreso / Promo)