Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

ko bi rekao

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK NIKOLA PEJAKOVIĆ: Ostaćete u NEVERICI

Široj javnosti se predstavio ulogama u filmovima i serijama „Mi nismo anđeli“, „Složna braća“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Nebeska ulica“, „Rat uživo“, „Mrtav ‘ladan“, „Motel Nana“, „Meso“, „Kosti“, „Južni vetar“ i drugima

Objavljeno: 20.09.2022. 17:24h > 17:29h

Nikola Pejaković Kolja je srpski i bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski glumac, reditelj, scenarista i muzičar. Rođen je 16. septembra 1966. godine u Banjaluci. Živi i radi na relaciji Banjaluka – Trebinje – Beograd. Kao srednjoškolac se bavio slikanjem i pisanjem, ali se zainteresovao za pozorište, pa je 1985. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, smer Pozorišna i radio režija. Njegova ispitna predstava „Zoološka priča“ našla se na redovnom repertoaru Malog pozorišta „Duško Radović“. Široj javnosti se predstavio ulogama u filmovima i serijama „Mi nismo anđeli“, „Složna braća“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Nebeska ulica“, „Rat uživo“, „Mrtav ‘ladan“, „Motel Nana“, „Meso“, „Kosti“, „Južni vetar“ i drugima.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV
foto: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV

Po završetku Osnovne škole „Filip Macura“ upisao je banjalučku Gimnaziju, smer Scensko, zidno i dekorativno slikarstvo. Još kao srednjoškolac počeo je da piše tekstove koje su objavljivali školski list „Orfej“ i dnevne novine „Glas“. Nikola Pejaković je glumačku karijeru započeo već na drugoj godini studija kada mu je reditelj Dragan Veselinović ponudio glavnu ulogu u TV drami „Apstinenti“. Kolja je tumačio Ljubu, dok su ostale uloge igrali Goran Radaković, Vesna Lončarević, Vladan Dujović i drugi. Film je premijerno prikazan 1988. godine na „Televiziji Beograd“. Četiri godine kasnije pojavio se u ulozi taksiste u kultnoj komediji „Mi nismo anđeli“. Reč je o jednom od najuspešnijih filmova ikad snimljenih u Srbiji sa više od milion prodatih bioskopskih ulaznica.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV

Zajedno sa Neletom Karajlićem i Olegom Novkovićem režirao je komičnu seriju „Složna braća“ u kojoj je ujedno utelovio likove Čorbu i Saobraćajca. Radio televizija Srbije (RTS) je seriju premijerno emitovala početkom 1996. godine, a prikazivana je i na televizijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Reditelj Miloš Radović poverio mu je jednu od uloga u kratkom filmu „Moja domovina“. Kolja je scenu delio s iskusnim kolegama Mirom Banjac, Bogdanom Diklićem, Lazarom Ristovskim i drugima. Ovo ostvarenje prikazano je, između ostalih i na međunarodnom festivalu u Torontu. Tumačio je kafedžiju Fiću u drami „Rane“ koju je napisao i režirao Srđan Dragojević. Glavne uloge poverene su Dušanu Pekiću i Milanu Mariću Švabi, a i ovaj film je takođe proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja.

foto: Printscreen

Zajedno s Igorom Bojovićem, Stevanom Koprivicom, Aleksandrom Gavrilovćem i Draganom Bjelogrlićem napisao je scenario za film „Rat uživo“ koji je premijerno prikazan publici 2000. godine. U drami u režiji Darka Bajića Kolja je igrao svirača, a film je bilo srpski kandidat za Nagradu „Oskar“ Komponovao je muziku i glumio u slovenačkom kratkom filmu „Svadba“ iz 2005. godine. U drugom nastavku komedije „Mi nismo anđeli“ utelovio je matičara, a u trećem koji je objavljen pod nazivom „Mi nismo anđeli 3: Rokenrol uzvraća udarac“ Borka Pavića Dorijana.

foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

Televizijska publika u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je krajem 2017. godine imala priliku da premijerno pogleda kriminalističku seriju „Meso“ po scenariju Nikole Pejakovića i Saše Hajdukovića. Glavna uloga poverena je Igoru Đorđeviću, dok Kolja igra njegovog najboljeg druga iz detinjstva koji se bavi kriminalom.

Visok je 173 cm.

(Espreso)