Voće, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

PAZITE

SRBI, ODMAH SE ZAPITAJTE! Konačno otkriveno da li je OPASAN ŠEĆER IZ VOĆA, kakav šok!

Mnogi ljudi veruju da voće može da bude samo zdravo, pa se trude da ga što više jedu. Međutim, ako preteraju, mogu čak i da se ugoje, što većini nije cilj, tvrde stručnjaci

Objavljeno: 15.09.2022. 16:20h

- Voće, kao i ostala hrana, sadrži kalorije koje goje. Imala sam pacijente koji nisu mogli da shvate zašto imaju višak kilograma. Pravdali su se da jedu zdravu hranu i da unose u organizam velike količine povrća. Ispostavilo se da tokom celog dana jedu i voće i piju voćne napitke, zaboravljajući da i voće sadrži kalorije - kaže dr Karel le Ruks, američka nutricionistkinja, za "Hafington post".

foto: Profimedia

Ona naglašava da, pored vitamina, vlakana i antioksidanasa koji štite od raznih bolesti, voće sadrži i fruktozu, koja ipak nije zdrava za sve.

- Gojazni ljudi, kao i oni koji imaju holesterol i dijabetes, voće bi trebalo da uzimaju oprezno ako ne žele da pogoršaju situaciju, jer je uočeno da neko voće goji određene grupe ljudi - objašnjava dr Le Ruks.

Količina fruktoze u voću

4 g fruktoze jednako jedna kašičica šećera

  • sveža smokva - 2 g fruktoze
  • osam trešanja - 2,4 g fruktoze
  • jedna kriška dinje - 3 g fruktoze
  • pomorandža - 3,6 g fruktoze
  • pet jagoda - 4 g fruktoze
  • čaša soka od pomorandže - 5 g fruktoze
  • banana - 5,5 g fruktoze
  • šaka grožđa - 8,7 g fruktoze
  • jabuka zlatni delišes - 11 g fruktoze
  • kruška - 11 g fruktoze
foto: Printscreen

Voće poput grožđa, banana, šljiva, bresaka, pa čak i neke vrste jabuka, sadrži znatno više kalorija nego što ljudi misle.

- Kad jedemo šećer, naše telo ispušta hormon insulin, koji mozgu govori da smo dovoljno jeli. Međutim, fruktoza ne podstiče taj odgovor insulina, pa mozak ne dobija poruku da smo siti, već i dalje jedemo, pa se tako kilogrami gomilaju - kaže ova nutricionistkinja i podseća da bi gojazne osobe trebalo da jedu više povrća, a manje voća.

(Espreso)