Foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

NJAM

OVAKO SE U JUGOSLAVIJI PRAVILA PROPEĆ PITA: Bila je BROJ 1, a ovo je ORIGINALNI RECEPT

Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti

Objavljeno: 12.09.2022. 18:24h > 18:35h

Ovo je nešto što još danas morate da probate.

Jasno je da naš narod obožava pite te postoje razni načini pravljenja i ukusi pite. Ako vam je dosadila standardna pita, evo jednog starog i dobro poznatog recepta.

Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

400 g brašna 100 g masti 4 jajeta 350 g belog sira 500 ml mleka

FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Priprema: Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa.

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

(Espreso / Najžena)