Foto: Printscreen/Instagram

ISPROBAJTE

RECEPT ZA ORIGINALNI FRANCUSKI BURGUNDSKI GULAŠ! Klasika njihove kuhinje, POLIZAĆETE PRSTE (VIDEO)

Francuski goveđi gulaš (Boeuf Bourguignon) je klasik francuske kuhinje, a kao što i sami naziv govori, jelo potiče iz francuske pokrajine Burgundije poznate po dobroj govedini i crnom vinu, što su upravo dva glavna sastojka ovog specijaliteta

Objavljeno: 05.09.2022. 11:28h

Kao i svaki specijalitet i ovo jelo ima bogatu istoriju, ali i brojne varijacije, zato vam donosimo onu klasičnu, sa kojom nema greške!

U vreme srednjeg veka u francuskim selima nastala je prva verzija burgundskog gulaša.

Seljaci su tada koristili ostatke mesa i kuvali ih u vinu sa začinskim travama dok ne bi omekšali, a prolaskom vremena jelo je počelo da dobija na važnosti, da bi s početkom 20. veka došlo i do prvih francuskih bistroa.

Tada je i šef Auguste Eskofier zapisao recept u svom kuvaru, da bi novu dozu popularnosti jelo steklo kada je objavljeno 60-ih godina prošloga veka u sklopu kuvara "Mastering the Art of French Cooking" Džulije Čajld.

"Boeuf Bourguignon" slavi arome junetine i crnog vina, zato vam je neophodan dobar komad junetine, kvalitetno crno vino, mediteranski začini, dosta luka i šargarepe koji će da da slatkoću i mali šampinjoni koje treba da se poprže na puno maslaca da karamelizacijom dobiju lepu zapečenu koricu punu ukusa, a potom se ubace u sos kako bi ga dodatno oplemenili.

Ovaj specijalitet se najpre sprema na šporetu, a potom se sve dovršava laganim kuvanjem na nižoj temperaturi u rerni, a što se priloga tiče, tradicionalno se jede pire krompir i hleb.

Recept za francuski goveđi gulaš

Potrebno je:

- 900 g juneće lopatice

- 100 g špeka

- 3 šargarepe

- 2 luka

- 2 češnja belog luka

- 400 g malih šampinjona

- maslac

- maslinovo ulje

- 500 ml goveđeg bujona

- 400 ml crnog vina

- glatko brašno

- 1 kašičica koncentrata paradajza

- sveže začinsko bilje

- biber

- so

Priprema:

Meso očistite od viška masnoće i naseckajte na srednje velike komade, a potom posolite. Uvaljajte komade mesa u glatko brašno. U šerpi kratko na malo maslinovog ulja popržite špek naseckan na deblje komade. Izvadite špek, a na preostaloj masnoći kratko zapecite meso sa svih strana da dobije koricu.

Ne stavljajte celu količinu mesa odjednom, nego pržite u više navrata. Nakon što je meso zapečeno, izvadite ga iz šerpe, pa u njega ubaci sitno seckani luk. Dinstajte dok malo ne omekša, pa dodajte šargarepu naseckanu na kolutiće i dinstajte dok blago ne omekša.

Dodajte kašičicu koncentrata paradajza, a potom i špek i meso, pa sve polijte bujonom i vinom. Ubacite i buket začinskog bilja, posolite i pobiberite i pustite da provri.

Kada gulaš provri, poklopite šerpu, pa ga ubacite u prethodno zagrejanu na 160 stepeni i kuvajte 2,5 do 3 sata. Pred kraj (zadnjih 30 minuta) u gulaš ubacite i šampinjone prethodno sotirane na maslacu do zlatnožute boje.

(Espreso)