Zapečena feta s povrćem, Foto: PRINTSCREEN/YT/HURRY THE FOOD UP

DIVNO JELO

NAPRAVITE ZAPEČENU FETU S POVRĆEM, JELO KOJE ITALIJANI OBOŽAVAJU! Pravi se lako, nije skupo, a ima da se JEDE

Zapečena feta sa povrćem najbolje se slaže uz prepečeni hleb ili krekere

Objavljeno: 01.09.2022. 14:38h

Zapečena feta sa povrćem može da bude predjelo ili zakuska za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svežu salatu i hleb.

Ovo jelo često se nalazi na italijanskoj trpezi, a savršen je spoj povrća i mediteranskih začina. Ukoliko zapečena feta preostane nakon ručka, pre ponovnog posluživanja je samo ubacite u rernu na kratko da se zagreje i da sir ponovo omekša. Takođe može da stoji u frižideru 4-5 dana u činiji sa poklopcem. Najbolje je da se poslužite uz domaći hleb koji ste malo prepekli ili slane krekere.

Sastojci:

400 g feta sira

300 g čeri paradajza

2 mesnate crvene paprike

100 g crnih maslina

30 ml maslinovog ulja

1 glavica luka

3 čena belog luka

origano

so, biber

Priprema:

Vatrostalnu činiju premažite sa malo ulja. Fetu isecite na tri veće kriške i stavite u posudu ostavljajući razmak između. Naseckajte paradajz na polovine ili na četvrtine ako je krupniji. Papriku i luk isecite na trakice ili manje kocke, a masline isecite na polovine. Stavite povrće u činiju oko sira, posolite, pobiberite, dodajte origano i maslinovo ulje, pa pospite sitno naseckanim belim lukom. Pecite 15-20 minuta na 150 stepeni dok povrće ne omekša.

Ne brinite, feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti u toku pečenja.

(Espreso)