Prajd, Foto: Marko Nikolić

STAV

DELEGACIJA EU SE HITNO OGLASILA! Tiče se zabrane Evroprajda u Srbiji

Evropska unija podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije, saopštila je Delegacija EU u Srbiji povodom najave odluke o otkazivanju ili odlaganju Evroprajda u Srbiji

Objavljeno: 29.08.2022. 07:51h

Delegacija Evropske unije izražava žaljenje što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd i nada se da će se naći način da se manifestacija održi bezbedno i u miru.

Evropska unija podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije, saopštila je Delegacija EU u Srbiji povodom najave odluke o otkazivanju ili odlaganju Evroprajda u Srbiji.

FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Printscreen/Youtube

"Evroprajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orjentacije. Ovo su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju", navodi se u saopštenju.

Misija izražava žaljenje što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd, nakon što je prvobitno odlučila da bude domaćin u Beogradu ovog septembra.

"Pozdravili bismo dalja pojašnjenja. Pomno ćemo pratiti ovu temu. Nadamo se da će se naći način da se Evroprajd održi bezbedno i u miru", poručuje Misija EU.

(Espreso / Rts)