Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

preukusno

JAPANSKI PAMUK KOLAČ KOJI JE OSVOJIO SVE NARODE: Jedan je od najpopularnijih, OKUSITE I ZAŠTO (RECEPT)

. Jednostavan je za pripremu i pravi se od samo 3 sastojka i ima specifičan način pečenja jer je potrebno u vrelu rernu staviti posudu sa vodom kako bi se kolač praktično ispekao na par

Objavljeno: 23.08.2022. 12:30h

U pitanju je penast i vazdušast kolač koji se pravi od samo 3 sastojka i bukvalno se topi u ustima.

Japanski pamuk kolač je jedna od najpopularnijih poslastica koja donosi uživanje za nepca. Toliko je vazdušast i mekan da se prosto topi u ustima. U pitanju je fantastičan penasti kolač sa ukusom sira i jedina mana mu je što se brzo pojede. Jednostavan je za pripremu i pravi se od samo 3 sastojka i ima specifičan način pečenja jer je potrebno u vrelu rernu staviti posudu sa vodom kako bi se kolač praktično ispekao na pari.

Sastojci:

4 jajeta

120 g bele čokolade

120 g krem sira

malo prah šećera za posipanje

Priprema:

Stavite čokoladu da se otopi na pari. Odvojite belance od žumanaca u koje dodajete krem sirom i dobro ih umutite mikserom da nema grudvica. Ovu smesu lagano uz stalno mešanje dodajte u istopljenu čokoladu. Nakon što dobijete ujednačenu masu ostavite da se malo ohladi. Za to vreme mikserom umutite belanca u čvrst sneg. Potom sipajte smesu sa od žumanaca i čokolade uz lagano mešanje varjačom da ne biste razbili teksturu umućenih belanaca. Kad sve sjedinite, sipajte u podmazan kalup za pečenje. Kalup stavite u veću vatrostalnu posudu ili dubok pleh u koji ste sipali vodu i sve ubacite u vrelu rernu. Prvih 15 minuta kolač se peče na 170 stepeni, potom smanjite temperaturu na 160 narednih 15 minuta. Posle 30 minuta ugasite rernu ali kolač ostavite u vreloj pećnici narednih 15 minuta. Kad se kolač ohladi, pospite ga prah šećerom.

Prijatno!

(Espreso)