Ukrajina nastavlja sa Ligom, usred rata, Foto: AP Justin Setterfield

zelenski izabrao simboličan dan!

UKRAJINA NASTAVLJA SA FUDBALOM! Stadioni opremljeni sirenama za vazdušni napad i skloništima od bombardovanja

Predsednik Vladimir Zelenski je odabrao da to simbolično bude 23. avgust, jer je to "Dan državne zastave Ukrajine".

Objavljeno: 22.08.2022. 17:15h

Premijer liga Ukrajine je najviše fudbalsko takmičenje u toj zemlji, početak nove sezone zakazan je za utorak 23. avgust. Međutim, mnoge su nedoumice u vezi sa tim prvenstvom.

U decembru 2021. Šahtjor Donjeck je ponosno sedeo na vrhu ukrajinske lige, sa dva boda ispred velikog rivala Dinama iz Kijeva. Zatim je usledila tromesečna pauza zbog hladnog vremena, a šampionat je trebalo da se nastavi u martu ove godine.

PROCENITE SAMI: Ukrajinci smatraju da su OŠTEĆENI ZA PENAL (VIDEO)

Međutim, neposredno pre toga je počela specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini i fudbal više nije bio na listi prioriteta u toj zemlji.

Vlasti su u aprilu donele neizbežnu odluku da se otkaže ostatak sezone 2021/2022 i mnogi su verovali da će proći mnogo vremena pre nego što se bilo kakve utakmice ponovo odigraju na ukrajinskom tlu.

"UKRAJINSKA GNJIDO": Legendarni KAPITEN proteran iz fudbala!

Neverovatno, ipak, za šest meseci od početka rata, zemlja se sprema da ponovo pokrene domaća fudbalska takmičenja, 23. avgusta, uprkos očiglednim opasnostima i stalnim strahovima koje ovaj sukob nosi sa sobom. Predsednik Vladimir Zelenski je odabrao da to simbolično bude 23. avgust, jer je to "Dan državne zastave Ukrajine".

foto: Facebook

- Ponovno pokretanje fudbala je veliki korak za zemlju. To je znak svetu da Ukrajina može i da će pobediti u ovom ratu. To je takođe znak društvu da smo uvereni u to - nedavno je izjavio Andrij Pavelko, predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine.

Od početka vojne operacije mnogi timovi su se preselili u gradove kao što je Lavov, koji je daleko na zapadu ove ogromne zemlje. On se smatra bezbednijim od drugih regiona koji su bili teže zahvaćeni ratom.

foto: Profimedia

Sa Ministarstvom odbrane se nastavljaju razgovori o tome kako najbolje održavati utakmice tokom cele sezone. Za sada gledaoci neće moći da prisustvuju, a odobreni stadioni biće opremljeni sirenama za vazdušni napad i skloništima od bombardovanja.

(Espreso/Novosti)