Paprikaš, Foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

ZA RUČAK

PILEĆI PAPRIKAŠ PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Starinsko jelo, a samo one ZNAJU tajnu PRAVOG UKUSA

Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca

Objavljeno: 12.08.2022. 23:34h > 23:39h

Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Recept koji vam donosi Telegraf je jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.

Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca.

FOTO: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.

Sastojci:

3 bataka i 3 karabataka

1 veza peršuna

1 manji komad celera

foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

5 krompira srednje veličine

4 čena belog luka

1,5 dl pasiranog paradajza

1/2 kafene kašičice slatke mlevene paprike

0,3 dl ulja

so, biber

suvi začin

malo seckanog peršunovog lista

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

1 l vode

paprika po želji

2 lista lovora

Priprema:

Povrće očistite i isecite. Luk, peršun i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.

Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.

Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodu, tako da sve bude prekriveno tečnošću. Malo posolite.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.

Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.

Poslužite toplo, najbolje uz kupus salatu.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)