Olivera Balašević, Foto: Youtube

pogledajte

EVO KOLIKO ZAPRAVO GODINA IMA OLIVERA BALAŠEVIĆ: Ostaćete zatečeni

Po završetku gimnazije u rodnom Zrenjaninu Olivera se preselila u Novi Sad i upisala fakultet

Objavljeno: 08.08.2022. 16:54h > 17:03h

Olivera Savić Balašević je srpska glumica, producentkinja i kostimografkinja. Bivša je reprezentativka Jugoslavije u gimnastici, profesorka fizičkog vaspitanja, te supruga pokojnog kantautora Đorđa Balaševića.

Po završetku gimnazije u rodnom Zrenjaninu Olivera se preselila u Novi Sad i upisala fakultet. Aktivno se bavila gimnastikom, te je u karijeri osvojila četiri zlatne i dve srebrne medalje. Nakon što je stekla diplomu profesora fizičkog vaspitanja radila je u novosadskoj Gimnaziji „Isidora Sekulić“.

U međuvremenu je glumila u seriji „Ulični svirači“, mini seriji „Pop Ćira i pop Spira“, seriji „Specijalna redakcija“ i televizijskom filmu „Srpski rulet“. Na filmsku scenu se nakratko vratila 19 godina kasnije ulogom Baronice Beslin u filmu „Kao rani mraz“. U istom ostvarenju bila je zadužena i za režiju i kostime.

FOTO: Nemanja Nikolić
FOTO: Printscreen Instagram/olivera.balasevic
FOTO: Printscreen Instagram
FOTO: Printscreen

Krajem 2019. godine objavila je knjigu „Planeta dvorište“, posvećenu njenom detinjstvu, tačnije njenoj majci. U aprilu 2021. godine je objavila animirani film „Čađava bajka“, nastao po motivima njene knjige.

foto: Marina Lopičić

Rano je počela da se bavi gimnastikom. Na početku na amaterskom nivou, a potom je postala takmičarka u čak četiri discipline. Osvajala je brojne medalje u zemlji i inostranstvu, uključujući četiri zlatne i dve srebrne medalje.

Bila je reprezentativka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i trebalo je da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, ali je u međuvremenu ostala trudna i rodila prvu ćerku Jovanu.

Olivera se po završetku gimnazije preselila u Novi Sad i upisala Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Nešto kasnije je stekla zvanje magistra na Fakultetu za organizaciju rada (FOB).

foto: Damir Dervišagić

Do 1999. godine bila je profesorka fizičkog i zdravstvenog vaspitanju u Gimnaziji „Isidora Sekulić“. Iz tog vremena je, kaže, bila posebno ponosna na akciju „Telesni odgoj i najzdraviji poljubac u gradu“. Cilj te akcije je bio da se podigne svest kod učenika koliko je zdravlje važno. Niti jedan učenik nije mogao da ima peticu iz fizičkog vaspitanja ukoliko nije doneo potvrdu da ima zdrave zube. Premda je, pre svega, bila sportistkinja, Olivera nije propustila priliku da se okuša u glumačkom poslu. Tako se 1982. godine pojavila u jednoj od epizoda televizijske serije „Ulični pevači“ u kojoj su glavne uloge tumačili Milan Lane Gutović, Žarko Cvejić, Marko Nikolić, Zoran Radmilović i drugi.

foto: Marina Lopičić

U komičnoj TV seriji „Specijalna redakcija“ Olivera je igrala Kosaru Topalov Bjelogrlić. Serija je premijerno emitovana 1989. godine na Televiziji Beograd, a reditelj Stanko Crnobrnja je glavne uloge poverio Aleksandru Berčeku, Bogdanu Dikliću, Milutinu Mimi Karadžiću, Miri Banjac i drugima. Čak 19 godina kasnije Olivera Balašević se ponovo pojavila u filmu. Reč je o rediteljskom prvencu Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“ koji je napisao i scenario za ovaj film. Pored toga što je bila produkcentkinja i korediteljka i koreografkinja filma, Olivera je tumačila i lik Baronice Beslin.

foto: Marina Lopicic

Rođena je 29. aprila 1959. godine u Zrenjaninu, što znači da ima 63 godine.

Živi i radi u Novom Sadu.

(Espreso)