Nensi Pelosi, Foto: Profimedia

ŠOKIRAĆETE SE

ISTINA O NENSI PELOSI ŠOKIRALA SVET! Kontroverznoj političarki nije pošlo od ruke da OVO SAKRIJE

Tokom skoro 40 godina državne službe, američka kongresmenka i aktuelna predsednica Predstavničkog doma često je bila oštra kritičarka Kine.

Objavljeno: 02.08.2022. 21:29h > 21:56h

Kontroverzna poseta Nensi Pelosi Tajvanu – zemlji koju Kina doživljava kao otcepljenu pokrajinu, ali koja uživa američku vojnu podršku – nije iznenađenje za one koji su pažljivo pratili njenu političku karijeru.

Malo epizoda toliko dobro ilustruje njen položaj kao poseta Pekingu iz 1991. godine kada je Pelosi razgnevila i iznenadila lokalne vlasti razmotavši transparent podrške žrtvama masakra na trgu Tjenanmen dok je stajala na mestu na kom su snage bezbednosti napale prodemokratske demonstrante samo dve godine ranije.

foto: Profimedia

Pelosi jeoštra kritičarka kineskog komunističkog režima, a njen konfliktni pristup prema Pekingu uključuje i bliske odnose sa izgnanim tibetanskim liderom Dalaj Lamom.

Bila je jedna od pokretačkih sila iza odluke američke vlade iz prošle godine da zvanično prizna represiju Pekinga nad Ujgurima i drugim uglavnom muslimanskim narodima kao genocid.

„Ako ne možete da se zauzmete za ljudska prava u Kini iz trgovačkih interesa, gubite svo moralno pravo da se zauzimate za njih bilo gde“, izjavila je Pelosi u intervjuu za internet portal Politiko 28. jula.

Ako ste se pitali koliko ova političarka ima godina, odgovor će vas pomalo šokirati - u pitanju je broj 82, da dobro ste čuli!

(Espreso)