Foto: Marina Lopicic

dragiša mišović

SEDMI TALAS KORONE RAZLIČIT OD PRETHODNIH PO UZRASTU INFICIRANIH: Povećava se broj zaražene dece!

Poslednji izveštaji o hiljadama zaraženih koronavirusom u toku jednog dana i porastu broja preminulih, zabrinuli su mnoge

Objavljeno: 02.08.2022. 09:55h

Olivera Ostojić iz Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović" kaže za RTS da se povećava broj zaražene dece i da je karakteristika ovog talasa to što su zaražena najmlađa deca, od mesec do mesec i po dana. Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

Poslednji izveštaji o hiljadama zaraženih koronavirusom u toku jednog dana i porastu broja preminulih, zabrinuli su mnoge.

Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović", rekla je u Jutarnjem programu da se poslednjih par nedelja povećava broj zaražene dece.

foto: printscreen/youtube

"Ono što je karakteristika ovog talasa je da su najmlađa deca zaražena. Juče smo imali 26 dece koja su bila kovid pozitivna, a većina, preko 60,70 odsto, su deca od mesec do mesec i po dana", navodi Ostojićeva.

Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

"To su deca koja imaju neku povišenu temperaturu, 38,5 i 39, odbijaju obroke, pospana su, uznemirena. Beba koja tako izgleda mora da se hospitalizuje, da dobije terapiju, da se po protokolu obradi laboratorijski i da se eventualno neka dodatna antibiotska terapija uključi. Deca su dobro, to nije teška klinička slika, ali zbog uzrasta i temperature koja traje po par dana neophodna im je bolnička opservacija", navodi Ostojićeva.

Dodaje da u bolnici nema školske ni predškolske dece.

"Druga kategorija dece koju primamo su ona sa nekim hroničnim bolestima, koji već moraju biti na nekim terapijama ili ispitivanjima, a pozitivna su na kovid 19", navodi Ostojićeva.

foto: Espreso.co.rs

Kada je reč o razlici između simptoma kovida 19 i obične prehlade, kaže da su simptomi blagi i šaroliki, i da se jedino testiranjem može sa sigurnošću utvrditi da li je neko inficiran ili ne.

Ističe da je situacija pod kontrolom. "Nema upala pluća, nema teških kliničkih slika", zaključuje doktorka.

(Espreso)