Kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

PROBAJTE JE

KUPUS DIJETA TOPI I DO 5 KG ZA NEDELJU DANA! Već 7 decenija žene u Srbiji LUDE ZA NJOM (RECEPT)

Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima, ali i šire.

Objavljeno: 29.07.2022. 12:30h

Kupus dijetu karakteriše jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima. U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma.

Ova dijeta nije novijeg doba, već je postala popularna još 50-ih godina prošlog veka. Koristili su je ljudi kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje i kao neku vrstu detoksa organizma. Takođe neki izvori tvrde da se supa od kupusa, na kojoj se ova dijeta zasniva, koristila i tokom Prvog svetskog rata za podizanje imuniteta.

foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Kupus dijeta recept

Skuvati supu od sledećeg povrća:

- 5 velikih glavica luka - 2 zelene paprike - 1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog) - svežanj celera - 1 srednja šargarepa - velika glavica kupusa (slatkog, svežeg) - po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Priprema:

Prvo je potrebno propržiti sitno iseckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Pa nakon toga dodati svo ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša. Iseckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ukoliko ste ih dodavali) omekša, jer je njega potrebno najkraće kuvati. Kupus se najkraće kuva kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

Potrudite se da koristite što manje soli tokom kuvanja supe od kupusa, a nemojte ni posle kuvanja dodavati so. Ukoliko želite da pojačate ukus supe možete je začiniti sa nekim drugim interesantnim začinima po ukusu. Takođe, izbegavajte da u supu dodajete povrće koje sadrži skrob, kao što je krompir ili batat, šargarepa je u redu.

Način upotrebe

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima.

(Espreso)