Roštilj, Foto: Dragana Udovičić/ilustracija

ne igrajte se

SRBI, OPREZ! Svi obožavamo ovo JELO, a puno je OTROVA i KANCEROGENIH MATERIJA, može da dovede do BOLESTI!

Verovatno i vi volite kada stigne savršena pljeskavica, iznutra sočna, spolja lepo zapečena... Ali naučnici sada kažu da je to veoma opasno!

Objavljeno: 27.07.2022. 14:48h

Pljeskavice i roštiljsko meso, zbog načina na koji se pripremaju, mogu izazvati ovaj zdravstveni problem!

foto: Printscreen/Youtube/TestAutomobila

Najbolji kuvari sveta na televiziji nam objašnjavaju "važnost" karamelizacije mesa, odnosno pečenja na visokoj temperaturi tako da meso dobije zapečene, tamne delove i koricu. Verovatno i vi volite kada stigne savršena pljeskavica, iznutra sočna, spolja lepo zapečena... Ali naučnici sada kažu da je to veoma opasno!

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južne Austrlije pokazalo je da pečenje mesa na visokoj temperaturi, kao što je roštilj, podiže rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja za 10

"Kada se crveno meso zapeče na visokoj temperaturi, bilo to na roštilju, u rerni ili na tiganju, stvaraju se supstance koje se akumuliraju u telu i vremenom ometaju noralno funkcionisanje ćelija," rekao je dr Permal Deo. U pitanju su supstance zbirno nazvane AGE, napredni krajnji proizvodi glikacije, odnosno vezivanja proteinskih ili molekula masti za molekule šećera.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja za 10
FOTO: Pritnscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/youtube
FOTO: Profimedia
FOTO: Thinkstock

(Espreso)