Ilustracija, Foto: Samo Novi Sad

PRIJAVA U TOKU

RASPISAN KONKURS ZA SKULPTURU POSVEĆENU SRPSKOM UMETNIKU: Mitar Subotić Suba je bio pionir elektronske muzike

Zadatak konkursa je da se na kreativan način napravi osvrt na stvaralaštvo ovog velikog umetnika a rok za prijave je 7. septembar 2022. godine

Objavljeno: 26.07.2022. 16:04h

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je javni poziv za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u Srbiji.

Skulptura će biti postavljena upravo na Subinom platou, umetničkom prostoru na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava, a sve kao zajednička inicijativa Fondacije „Mitar Subotić Suba” i Fondacije 2022.

foto: Samo Novi Sad

Zadatak konkursa je da se na kreativan način napravi osvrt na stvaralaštvo ovog velikog umetnika a rok za prijave je 7. septembar 2022. godine, najkasnije do 15 časova i poziv je otvoren za stručnjake iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti.

Skulptura će biti postavljena u okviru programskog luka „Druga? Evropa”, kada će i drugi programi, poput izložbe „Suba soba”, rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird i koncerta popularne brazilske pevačice Ceu, koja je osvojila tri Latin Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike, biti posvećeni Subi.

FOTO: Samo Novi Sad
FOTO: Samo Novi Sad
FOTO: Samo Novi Sad
FOTO: Samo Novi Sad

Pod pseudonimom Rex Ilusivii (lat. Kralj iluzije), Mitar Subotić bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad i sarađivao je s mnogim značajnim imenima. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture.

"Subin plato” dobio je ovo ime zahvaljujući građanskoj inicijativi iz 2011. a sada će ovaj prostor upotpuniti i skulptura u njegovu čast, kako bi zauvek živela uspomena i kako bi se sećanje na novosadskog pionira elektronske muzike, Mitra Subotića Subu, prenela i na buduće generacije.

Bonus video:

(Espreso)