Uštipci, Foto: Printscreen/Youtube/Arab sweet

za gurmane

DORUČAK KOJI IMA SLATKU I SLANU VERZIJU: Evo kako da napraviti najukusnije uštipke (RECEPT)

Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak

Objavljeno: 22.07.2022. 19:22h

Nema ništa lepše nego kad se ujutro kućom proširi miris sveže prženog testa. Uštipci su svakako na vrhu liste i ujedno doručak koji je decenijama omiljen u kućama širom Balkana.

Prednost ovakvog doručka je što ga možete poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti, i što ga vole sve generacije.

Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet
FOTO: Printscreen/Youtube/ savurosTV
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Sastojci:

20 g svežeg kvasca

400 g mekog brašna tip-400

300 ml mlake vode

soli po ukusu

kašičica šećera

kašika bilo koje domaće rakije

ulje za prženje

Priprema:

Ugrejte vodu taman toliko da se smlači, pa skinite sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom preručite smesu sa kvascem u činiju, dodajte ostatak brašna, so i rakiju, pa varjačom izradite testo. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.

U dublju šerpu sipajte ulje, zagrejte ga, pa u vruće ulje kašikom vadite uštipke i pržite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, izvadite ih i držite ih par minuta na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.

Služite sa sirom, jogurtom, pavlakom, kajmakom ili nekim slatkim namazom.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)