KORONA PRESEK

RASTE BROJ ZARAŽENIH I PREMINULIH U SRBIJI: Objavljen novi korona presek

I domaći epidemiolozi upozoravaju da treba biti veoma obazriv i ozbiljan u svemu ovome

Objavljeno: 14.07.2022. 17:57h > 18:03h

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.218 novih slučajeva korona virusa od testiranih 10.316 uzoraka. Od posledica ove infekcije preminule su 4 osobe.

Na bolničkom lečenju trenutno je ukupno 195 pacijenta, od kojih je na respiratorima 9, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid-19.rs.

Juče je registrovano 2.069 novih slučajeva, a preminulo su, na žalost, tri osobe.

Unazad nekoliko dana broj novozaraženih prelazi 2.000 na dnevnom nivou, na šta su epidemiolozi i upozoravali, a u svetu trentuno najviše briga zadaje najnoviji soj korone, nazvan kentaur.

foto: Profimedia

Soj BA.2.75, nazvan “kentaur”, prvi put je detektovan u Indiji početkom maja. Od tada je broj slučajeva u Britaniji naglo skočio, očigledno brže od onih ekstremno zarazne varijante BA.5 koja je takođe prisutna u Indiji, i rapidno potiskuje prethodno dominantan soj BA.2 u mnogim zemljama, navodi “Gardijan”. Od maja je “kentaur” detektovan u oko 10 drugih zemalja, uključujući Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Nemačku i Kanadu.

I domaći epidemiolozi upozoravaju da treba biti veoma obazriv i ozbiljan u svemu ovome.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je kentaur soj koronavirusa preko Velike Britanije došao u Evropu, da polako raste zabrinutost, ali da bi trebalo biti ozbiljan i oprezan.

Navodi da će brojevi rasti i da bi tokom avgusta trebalo očekivati plato, odnosno zadržavanje brojki na određenom nivou.

Dodaje da apsolutno moramo da budemo svesni da bi trebalo da se vakcinišu oni koji imaju oslabljen imunitet bez obzira na uzrast.

(Espreso / Blic)