Deca, Foto: Printscreen/Instagram/pubity

prelepo, a tako čudno!

ONAJ KOJI SVE VIDI, MOŽE I ČUDOTVORAN JE: Najkraće MUŠKO IME, a toliko MOĆNO!

Veruje se da je ime Vid nastalo od latinske reči "vita" koja znači život i postojanje. Ovo ime je postalo posebno popularno u periodu ranog srednjeg veka, zbog Svetog Vida

Objavljeno: 12.07.2022. 14:27h

Ako volite kratka imena, ovo će biti pravi izbor za vašeg budućeg mezimca.

Značenje imena Vid je raznoliko, a najčešće označava onog "koji sve vidi i sve može"; "koji je čudotvoran"; "koji se bori za svoja ubeđenja"; "koji je dragocen kao vid oka"; "koji je viđen"; "koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini".

foto: Profimedia

Veruje se da je ime Vid nastalo od latinske reči "vita" koja znači život i postojanje. Ovo ime je postalo posebno popularno u periodu ranog srednjeg veka, zbog Svetog Vida.

Pogledajte i koja su najčudnija imena koja se daju deci u Srbiji!

Međutim, postoji verovanje da je ime Vid poreklom od takozvanog "Svetovida" božanstva koje je imalo četri glave. Prema mitovima koji su prepričavani, Svetovid je bio povezan sa ratovima i magijama, jer je on sa "svoje četiri glave mogao da vidi odjednom sve četiri strane sveta".

foto: Printscreen/TikTok/ coenreign20

Još jedna od hipoteza o poreklu imena Vid jeste da ono potiče od germanske reči "vidu" što znači šuma ili drvo. Prema nekim mišljenjima, ime Vid je poteklo od imena Vidosav kao njegova hipokoristika.

(Espreso)