Ilustracija, Foto: Profimedia

tragedija!

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA, DEČAK (5) PREMINUO TOKOM IGRE: Hteo da iznenadi PORODICU - evo šta ga je UBILO!

Proveo je šest dana na intenzivnoj nezi pre nego što mu je ventilator isključen u dečjoj bolnici Great North 29. juna

Objavljeno: 11.07.2022. 11:29h > 12:05h

Petogodišnji dečak preminuo je "od trovanja helijumom" nakon što je pokušao da se popne u balon u obliku dinosaurusa iste veličine kao on.

Karlton Noa Donagi, iz Gejtsheda, Tajn i Vira, želeo je da obuče balon kao kostim kako bi iznenadio svoju porodicu.

Njegova majka Liza Donagi (43) pronašla ga je na podu njihove kuće u Danstonu sa helijumskim balonom preko glave i vrata.

Dečak je dobio reanimaciju na licu mesta pre nego što je prebačen u bolnicu Kraljevske Viktorije (RVI) u Njukasl na Tajnu na hitnu pomoć.

Proveo je šest dana na intenzivnoj nezi pre nego što mu je ventilator isključen u dečjoj bolnici Great North 29. juna.

Liza, koja je takođe majka Kejtlin (25), Džoa (20) i Vila (15), rekla je da je porodica uživala u toplom vremenu u bašti 23. juna kada se nesreća dogodila.

Rekla je da je otišla da proveri Karltona nakon što je ušao unutra da koristi toalet.

Lisa je rekla: „Kada sam ušla, bio je na podu sa balonom preko glave i vrata. Bio je to balon dinosaurusa koji je bio iste veličine kao on.

„Mislim da se stavio u balon da bi izgledao kao dinosaurus kada bi izašao napolje i iznenadio svoje nećake. Povukla sam balon sa njega i vrisnula.

„Mislim da sam ga odnela do vrata terase. Kao majka, znala sam da van svesti, nije reagovao. Imao je širom otvorene oči i bio je bled.'

Karlton je kupio veliki, zeleni balon tokom putovanja na sajam zabave The Hoppings u Njukasl na Tajnu sa Lizom i njegovim ocem Karlom Donagijem (35) 17. juna.

Bio je to prvi put na sajmu zabave i uživao je u vožnji, rekli su njegovi roditelji.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Lisa je rekla: „Zaista dobro ponašao i nije ništa tražio, nikada nije bio nezahvalan. Bio je zaista dobro vaspitan pa je dobio nagradu.

„Voleo je dinosauruse – „rika dinosaurusa“ je verovatno bila jedna od njegovih prvih reči. Imao je puno knjiga o dinosaurusima i zmajevima i puno igračaka dinosaurusa.'

Na dan nesreće, Kejtlin i njene osmomesečne ćerke bliznakinje, Rena i Tiana Hodžson, došle su u posetu.

Kejtlin i Lizina komšinica, Amiee Morrison, izvršila je reanimaciju na Karltonu dok hitna pomoć nije stigla u kuću.

Lisa je rekla: „Upravo sam se srušila napolju na travu. Mora da sam vrištala i vrištala i vrištala. Nisam mogla da podnesem da se vratim. Moj mali dečak je bio u transu. Bila sam ukočena od straha i užasa.

„Amiee je preuzela dužnost od Kejtlin i nije odustala. Radila je i radila i radila na mom dečaku sve dok nije stigla hitna pomoć i nisu preuzeli. Bila je fantastična i tako sam joj zahvalan. Trebalo je četiri minuta da hitna pomoć stigne, ali činilo se kao četiri sata.'

foto: Profimedia

Lisa je rekla da su hitna pomoć Great North Air, Služba hitne pomoći severoistoka i policija Northumbrije požurile na njenu adresu.

Karlton je avionom prebačen u bolnicu i tamo ga je dočekala Liza, nakon što je prevezen u policijskim kolima sa plavim svetlima.

Lisa je rekla: „Sećam se da je konsultant rekao da je u jako lošem stanju. Upravo sam udarila o pod, nisam mogla da ustanem. Plakala sam: 'Moj sinčić, moj sinčić'. Bilo je jednostavno užasno.'

Lisa je rekla da nije napustila Karltonovu stranu dok je bio na kritičnoj nezi u dečijoj bolnici Great North.

Rekla je da je počeo da pati od napada i doktori su rekli da ne mogu više ništa da urade da ga spasu. Karltonov ventilator je isključen i on je preminuo 29. juna.

Lisa je rekla: „Čitala sam mu i pevala sam mu. Oprala sam mu lice, prste i kosu. Stavila sam mu vazelin na usne i uverila se da je čist.

„Njegovo srce je kucalo samo od sebe i činilo se da se njegova statistika poboljšava, ali je patio od ogromnih napada. Poslednji napadi su ga prilično loše pogodili. Ne bi mogao da funkcioniše, sve je bilo oštećeno.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

'Pokušavao je da se bori, ali znao sam da se bori sa malo energije, to mu je sve oduzimalo.

Rekla sam mu: 'Prestani da budeš hrabar, idi spavaj. Mogu bez tebe i mogu da te učinim ponosnim'. Rekla sam mu: 'Samo zatvori oči i odmori se' i: 'Ne brini za mamu'. Obećala sam mom dečaku da me to neće slomiti.

„Uklonili su mu sedativ i stanje mu se brzo pogoršalo. Imala sam prelepu priliku da legnem u krevet sa njim, da mu pevušim i pevam na uvo i da ga mazim na svojim grudima dok mu srce nije stalo. Moj mali dečak je upravo zaspao i izgledao je tako lepo.

„Kao majka znala sam da ga neću dovesti kući. Samo sam zahvalna što sam provela šest dana s njim.'

Liza je rekla da joj je pre nesreće on tražio psa jazavčara i da mu je obećala dok je bio u bolnici.

Nakon što je preminuo, kupila je štene i nazvala ga Fadž po maskoti žirafe u dečijoj bolnici Great North.

Lisa je rekla: „Doneo je divnu utehu svima nama, pomaže mi da to prebrodim. On je jako nestašan, ali divan.

foto: Profimedia

„Karlton je bio potpuno isti, bio je dete puno ljubavi. Karlton je imao brižnu prirodu i uvek je mislio na druge. Bio je ljubazan i nestašan, bio je totalni karakter.

„Upravo je izgubio dva donja zuba i upravo je naučio kako da vozi bicikl bez stabilizatora. Sedeo bih tri i po sata i posmatrao ga da bi bio siguran. On je bio moj mali najbolji prijatelj i moj mali drug, sve smo radili zajedno od jutra do mraka.'

Veruje se da je uzrok Karltonove smrti unos helijuma, ali to tek treba da potvrdi obdukcija. Lisa sada želi da upozori druge na opasnosti helijuma.

Lisa je rekla: „To je otrov koji može oduzeti život za nekoliko sekundi. Veoma je opasno. To je oduzelo život mom sinu. To može oduzeti život detetu i može oduzeti život odrasloj osobi.

„Želim da roditelji, bake i deke, dadilje, odrasli, studenti, svi koji su došli u kontakt sa helijumom budu oprezni u pogledu načina na koji ga koriste i odlažu.

'Dragoceni petogodišnjak je prerano uzet i nikada nikome ne bih zadala ovaj bol.'

Bonus video:

(Espreso/Daily Mail)