Posni čupavci, Foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

slatkiš

DOMAĆICE, NAPRAVITE POSNE ČUPAVCE NA VODI: Zbog OVOG SASTOJKA mrsne više NEĆETE POŽELETI (RECEPT)

Osim što su lagani za pripremu, čupavci su i vrlo izdašni, a uz to za njih važi pravilo da što duže stoje, to su bolji

Objavljeno: 01.07.2022. 16:46h

Popularne čupavce, kolač preliven čokoladom i uvaljan u kokosovo brašno, domaćice u Srbiji pripremaju decenijama.

Osim što su lagani za pripremu, čupavci su i vrlo izdašni, a uz to za njih važi pravilo da što duže stoje, to su bolji. Na kraju, ni sastojci za čupavce nisu skupi, što im dodatno daje na popularnosti.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Ukoliko postite, a ipak želite da se zasladite čupavcima, isprobajte verziju bez jaja, mleka i ulja, odnosno margarina. Posni čupavci po ukusu nimalo ne zaostaju za mrsnim, a priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

200 g brašna

50 g griza

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

400 g šećera

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

400 ml vode

1 kašika alkoholnog sirćeta

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

50 g kakao u prahu

100 g kokosovog brašna

Priprema:

U činiji pomešajte pšenično brašno, griz, 200 grama šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom dodajte 200 mililitara vode i kašiku alkoholnog sirćeta. Sve dobro umutite, pa sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke.

U šerpu sipajte 200 mililitara vode, dodajte 200 grama šećera i 50 grama kakao uprahu, pa stavite na ringlu da se kuva. Kad proključa, skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi.

U posudu sa strane sipajte kokosovo brašno.

Kocke ispečenog patišpanja viljuškom spuštajte u preliv od vode, šećera i kakao-praha, pa odmah zatim u posudu sa kokosovim brašnom.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)