Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

PAŽLJIVO PROČITAJTE

ISKLJUČILI SU VAM STRUJU I ŠTA ĆEMO SAD? EDS ima jasnu proceduru, dobro pogledajte šta piše u njoj!

Obustavom isporuke ne prestaje Ugovor o snabdevanju električnom energijom

Objavljeno: 25.06.2022. 17:35h

Koji su uslovi, kakav je postupak i koje su posledice obustave isporuke električne energije, večito je pitanje korisnika električne energije, a sada su iz Distribucije saopštili i kakva na sprocedura čeka.

Prenosimo saopštenje u celosti:

Obustava isporuke električne energije krajnjem kupcu na zahtev snabdevača je privremena mera koju sprovodi Operator distributivnog sistema “Elektrodistribucija Srbije“ d.o.o. Beograd, na zahtev JP EPS Beograd, a zbog neizvršenih obaveza krajnjeg kupca (dospela i neizmirena dugovanja za utrošenu električnu energiju) prema Ugovoru o snabdevanju i podrazumeva fizički prekid napajanja mernog mesta krajnjeg kupca električnom energijom na mernom uređaju.

Pre obustave isporuke električne energije JP EPS Beograd će pisanim putem upozoriti krajnjeg kupca da, u zakonom određenom roku (15 dana za pravna lica), izmiri dugovanja, ili će u suprotnom uputiti zahtev za obustavu isporuke električne energije „Elektrodistribuciji Srbije“.

Obustavom isporuke ne prestaje Ugovor o snabdevanju električnom energijom što znači da je krajnji kupac dužan da, za sve vreme trajanja obustave, izmiruje obaveze koje ne zavise od potrošnje električne energije, a to su tarife „trošak pristupa distributivnom/prenosnom sistemu“, PDV, taksu za javni medijski servis i ostale zakonom propisane troškove.

Krajnji kupac kome je obustavljena isporuka električne energije ima pravo prigovora JP EPS Beograd koji se podnosi u pisanoj formi na adresu Makenzijeva 37, 11000 Beograd.