Baron torta, Foto: Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking

preukusno

BARON TORTA ĆE VAM POMUTITI UM KOLIKO JE MOĆNA: Spoj maline i čokolade je potpuna RAPSODIJA (RECEPT)

Spoj maline i čokolade - dobitna kombinacija, a korice sa lešnicima su tako tanke i sočne

Objavljeno: 23.06.2022. 21:14h

Ostalo je još malo vremena da odlučite šta ćete poslužiti na uskršnjoj trpezi. Ručak koji ćete poslužiti za najveći hrišćanski praznik treba da bude svečan, ali nadasve s ljubavlju pripremljen.

Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina. Sočne maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu između teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.

Ne spada u red jednostavnih torti, ali budite sigurni da će se svaki trud višestruko isplatiti. Oduševićete se i vi i gosti, nema sumnje.

foto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Sastojci:

Kore, peku se 4 korice - sastojci za jednu :

6 belanaca

12 kašika šećera

3 kašike kakao praha

3 kašike mlevenih lešnika

Umutite sneg od belanaca uz postepeno dodavanje šećera, a zatim dodajte kakao i lešnike, blago izmešajte i sipajte u pleh 35×25 centimetara, obložen pek papirom, i pecite na 200 stepeni 15-ak min.

Postupak ponovite za sve četiri kore.

Prvi fil:

24 žumanca

20 kašika šećera

100 g kakao praha

2 kesice pudinga od čokolade

800 ml mleka

400 g čokolade za kuvanje

375 g putera ili margarina

Žumanca umutite kratko sa šećerom, kakaom i pudingom (koji ste prethodno razmutili sa malo mleka). Ostalo mleko stavite da provri, zatim sipajte smesu od žumanaca i kuvajte nekoliko minuta na veoma niskoj temperaturi. U vruću smesu dodajte izlomljenu čokoladu i ostavite da se ohladi. Zatim, sjedinite sa umućenim puterom (mada,možete i u vruć fil odmah puter da stavite, nećete pogrešiti)

Drugi fil:

800 g malina

6 dl vode

15 kašika šećera

2 kesice želatina (po 10 g)

2 kesice pudinga od malina

Maline, 2 dl vode i šećer stavite da proključaju. Želatin razmutite u 2 dl vode. Puding takođe razmutite u 2 dl vode. U vrele maline dodajte nabubreli želatin, a čim se on otopi, i puding. Kuvajte kratko, nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz stalno mešanje. Ostavite ga da se prohladi, ali ne skroz (nanosi se mlak na tortu).

Filovanje:

Od prvog fila ostavite za premazivanje torte odozgo i sa strane,a tortu filujte sledećim redosledom: kora - prvi fil - drugi fil - kora i tako do kraja.

Za glazuru istopite na pari 200 g čokolade sa 6 kašika ulja i prelijte preko torte, ukrasite kako god želite, ostavite u frižideru da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.

Bon appetit!

(Espreso/Sanja homemade cooking)