Psovanje, Foto: Profimedia

SRPSKI JEZIK

SEDAM ZABORAVLJENIH SRPSKIH PSOVKI I NJIHOVA ZNAČENJA: Da li su vas nekad poslali u PERŠUN?

Da li vas je nekad neko oterao u kupus?

Objavljeno: 23.06.2022. 10:38h

„Ima mnogo psovki koje se danas ne koriste, prevashodno zato što su se menjale vremenom. Naravno, neke se nikad nisu promenile, pa tako i danas najčešće psujemo boga, majku i svece kao i nekada“, rekla je dr Stana Ristić iz Instituta za srpski jezik SANU.

Današnje psovke su prilično "sočne", ali u poređenju sa nekadašnjim su prilično neinovativne. Tako ćete danas nekoga oterati u tri lepe, dok biste mu pre 100 godina verovatno zapretili da ćete ga ubiti "k'o vola u kupusu".

Sunce ti kalajsano

Ovo ćete reći nekome ko vas je iznervirao ili kome želite malo da pripretite, ali ako ne želite da ga uvredite i niste previše ljuti.

- To nije uvredljiva psovka, pa se zato koristi kada nismo mnogo besni. Često se koristi i u razgovoru sa decom, jer nije vulgarna, pa se tako kaže "Sunce ti kalajsano, što to nisi uradio?" Bila je i ostala šaljiva psovka - kaže Ristić.

Inače, kalaj je metal kojim se nekada premazivalo posuđe kako bi se zaštitilo, a ujedno i sjajilo. Tako da je kalajsano sunce, zapravo sjajno sunce.

Danas ćemo jednostavno reći - je*em ti sunce.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Idi u kupus/ Idi u peršun

Da li vas je nekad neko oterao u kupus? U peršun možda i jeste, mada je mnogo veća verovatnoća da vam je danas neko u gradskom prevozu kratko i jasno rekao da idete u...znate već gde.

- Često se umesto ružne reči govorilo nešto ovako, poput peršuna. Tako osobi dajete do znanja da ste besni, ali ne koristite vulgaran izraz, pa joj to ujedno i smanjuje jačinu - objašnjava Ristić.

'Leb ti **bem / **bem ti i seme i pleme

Ovo su već ozbiljnije psovke, u kojima je vulgarnost izražena, a onaj koji ovo izgovara je verovatno veoma besan i ljut. Spominjanje hleba, kao hrane, u ovakvom kontekstu je jako pogrdno, pa je ovo bila prilično česta psovka koja i danas može da se čuje kod starijih ljudi.

S druge strane, seme i pleme se psuje kada nekome želite da stavite do znanja da vas je baš opasno naljutio, jer mu na ovaj način psujete sve pretke. Ova stara srpska psovka se koristila u celoj zemlji, a danas se retko kad čuje.

Sto mu gromova

Ovo možete da čujete samo od svog deke, ili kod nekog junaka u crtanom filmu, jer se na ovaj način cenzurišu gore psovke. Danas će većina ljudi jednostavno reći "Je*o te", a na ovu psovku bi se većina jednostavno nasmejala. Ne koristi se prema drugome, već samo da se izrazi nezadovoljstvo.

U du*e na vašar

"Gde ćeš?"

"U du*e na vašar, eto gde ću".

Ono što bi danas neko objasnio jednostavno sa "u pi**u materinu", nekada se govorilo ovako. Prilično zaboravljen a jako zabavan izraz zapravo je preteča modernog slenga i igranja rečima. Naime, naravno da u zadnjici ne možete pronaći vašar, pa se zato u besmislenosti čitavog izraza i krije poenta.

K'o vola u kupusu

- Time neko želi da kaže da ćete dobiti batine kao vo kada uđe u kupus na selu, pa napravi haos i veliku štetu tamo. Možda nije toliko uvredljiva koliko preteća i šaljiva - kaže Ristić.

Govedo onobrdsko

Za nekoga ko vam nije mnogo simpatičan možete da kažete da je pravo govedo, i to govedo sa onog brda. Zato je "onobrdsko govedo" uvreda slična današnjoj "konju", "magarče" ili bilo kom drugom poređenju sa životinjom, samo što je mnogo zabavnije.

(Espreso)