Uštipci, Foto: Printscreen/Youtube/ savurosTV

NJAM NJAM

UŠTIPCI PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kuvarice, da bi BILE MEKANE morate da im URADITE OVO

Da se ne bi lepilo, dobro je kašiku svaki put pre zahvatanja testa malo umočiti u ulje

Objavljeno: 22.06.2022. 20:25h

Uštipci, ili po crnogorski priganice, uvek su dobar zalogaj, sami za sebe kao brz doručak ili večera, a jedu se i uz glavno jelo umesto hleba.

Idu i sa slatkim i slanim namazima. Tope se u ustima sa kajmakom, urnebes salatom, ajvarom, sirimaslom, ali i sa šećerom u prahu, pekmezom, medom, nutelom. Odlično idu uz sve jer su neutralnog ukusa. Uostalom, izaberite sami.

Sastojci: 300 gr brašna (meko T 400)

300 ml vode

1 kašika ulja

FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet

20 gr svežeg ili 1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

1 kaščica šećera

foto: Printscreen/Youtube/ savurosTV

ulje za prženje

Priprema: KORAK 1: Kvasac razmutiti u toploj vodi i pustiti da odstoji nekoliko minuta. U vodu spustiti umućeno jaje, naliti ulje, pa postepeno dodavati posoljeno brašno i mutiti ručnom mešalicom. Testo mutiti 15-ak minuta, prvo mutilicom, a kada se zgusne lupati varjačom. Izraditi ga da bude gusto, ali ne i tvrdo, taman toliko da teže pada, odnosno da klizi sa kašike. Testo pokriti čistom krpom i ostaviti 30-ak minuta da naraste.

KORAK 2 : Sipati ulje da pokrije za dva, tri prsta dno šerpe. Uzimati testo kašikom i spuštati ga u ulje, zagrejano na srednju temperaturi – ne sme biti ni prevruće ni nedovoljno ugrejano. Prže se uz okretanje sve do lepe zlatnožute boje sa obe strane. Uštipke vaditi rešetkastom kašikom na papirni ubrus.

Posluženje Služiti uz namaz po želji, ali i sa sirom, pršutom ili nekim drugim suhomesnatim specijalitetom.

Savet uz ovaj recept Uštipci će manje upijati masnoću ako u testo dodate pola čašice rakije.

Da se ne bi lepilo, dobro je kašiku svaki put pre zahvatanja testa malo umočiti u ulje.

(Espreso / Krstarica)