Glumac, Foto: Printscreen/Youtube/ Dresden PR

crne vesti

UPRAVO SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA

Mnogi će ga se rado sećati

Objavljeno: 22.06.2022. 17:13h

Još jedan veliki čovek je napustio ovaj svet.

Porodica, prijatelji i kolege se opraštaju od njega.

Mnogi će ga se rado sećati.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Dresden PR
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dresden PR
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dresden PR
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dresden PR
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dresden PR

Džejms Rado, koji je uveo Brodvej u doba Vodolije sa „Američkim plemenskim ljubavnim rok mjuziklom“ „Kosa“, transformišući tradiciju muzičkog pozorišta radikalnim ikonoklazmom iz 60-ih i rokenrolom, preminuo je u utorak uveče u Njujorku. Imao je 90 godina.

Njegova dugogodišnja prijateljica, rekla je da je uzrok bio kardiorespiratorni zastoj.

Kao muzičar pre nego što je postao glumac, gospodin Rado je počeo da piše pesme sa gospodinom Ragnijem, koje su ponekad pevali u tadašnjim bitničkim kafeima u Grinič Vilidžu.

foto: Printscreen/Youtube/ Dresden PR

Radov san od tinejdžerskih godina bio je da napiše brodvejski mjuzikl. Sam je naučio da piše tekstove iz intenzivnog proučavanja dela Rodžersa i Hamerštajna, Rodžersa i Harta, Kola Portera i drugih, kao i pop muzike iz 1930-ih, 40-ih, 50-ih i 60-ih. Na koledžu je napisao muziku i tekstove za dve emisije.

Rado je dobio glavnu ulogu kao Ričard Lavljeg srca u predstavi Džejmsa Goldmana Lav u zimu sa Robertom Prestonom, Rozmari Haris i Kristoferom Vokenom.

foto: Printscreen/Youtube/ Dresden PR

Filmska verzija Hair, koju je režirao Miloš Forman, sa Tret Vilijams, Džonom Sevidžom i Beverli D’Anđelo u glavnim ulogama, objavljena je u martu 1979.

Rado je primljen u Kuću slavnih tekstopisaca 2009. godine, ostao je aktivan do svoje smrti, a tokom godina radio je na još dva pozorišna komada – Američka duga i Sunce – pored nadgledanja raznih produkcija Hair širom sveta.

(Espreso)