Foto: Printscreen/TVPink

crne vesti

UPRAVO JAVLJENO: Umro POZNATI DOKTOR, otkazali mu ORGANI!

Porodica se oprašta od njega

Objavljeno: 21.06.2022. 19:28h > 20:31h

Napustio nas je još jedan čovek.

Porodica se oprašta od njega.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Dr Pol M. Elvud , koji je promenio način na koji milioni Amerikanaca dobijaju privatne medicinske usluge tako što je razvio — i imenovao — model za upravljanu negu poznatog kao organizacija za održavanje zdravlja, umro je u ponedeljak u Vašingtonu. Imao je 95 godina.

Njegova supruga Barbara Elvud rekla je da je njegova smrt u centru za negu uzrokovana otkazom organa.

Ali dr Elvud je bio taj koji je smislio — i 1970. skovao termin H.M.O. da opiše — partnerstvo u kojem su lekari plaćeni za broj pacijenata koje posete, a ne za svaku pruženu uslugu, i čijim upisanim članovima je zagarantovan pristup lekarima mreže i sveobuhvatna nega za fiksne godišnje premije.

Dr Elvud je zamislio velike neprofitne organizacije koje bi se takmičile za pacijente pružajući najbolju negu po najnižoj ceni i koje bi sadržale troškove održavanja zdravlja pacijenata za početak, kroz naglasak na preventivnoj medicini, kao što su redovni fizički pregledi, pregledi dobrog beba , mamografije i imunizacije.

„Ostvaren je samo deo sna koji sam imao za američki zdravstveni sistem“, rekao je za Njujork tajms 1996. „Postoji ogroman deo nezavršenog posla.“

Pol Mardok Elvud rođen je 16. jula 1926. u San Francisku.

(Espreso)