Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

ZAPAMTITE TO

U TOKU PETROVDANSKOG POSTA OVE 3 NAMIRNICE OBAVEZNO MORATE DA JEDETE: Stručnjaci otkrili i ZBOG ČEGA

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga je ranije otkrila da postoje dva najveća "problema" koja se tiču ishrane tokom posta, a objasnila je i kako ih izbeći

Objavljeno: 20.06.2022. 11:09h

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga je ranije otkrila da postoje dva najveća "problema" koja se tiču ishrane tokom posta, a objasnila je i kako ih izbeći.

Letnji, Petrovdanski, Petrovski ili Petropavlovski, sve tu to isti nazivi za post koji počinje danas, 20. juna i traje do 12. jula. Ovaj post spada u blaže, te riba, vino i ulje mogu da se konzumiraju svakim danom osim srede i petka, kada se posti na vodi.

FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga je ranije otkrila da postoje dva najveća "problema" koja se tiču ishrane tokom posta, a objasnila je i kako ih izbeći.

Prema njenim rečima, prvi problem je što ljudi tokom posta unose dosta žitarica, ali pre svega belog brašna i proizvoda od belog brašna. Njen savet za sve koji poste je da prednost daju celom zrnu žita, heljdi, raži, ječmu, ovsu. Drugi problem je nedovoljan unos proteina, jer mnogi ljudi ne znaju kako da unesu proteine u danima kada poste, tj. ne jedu meso, jaja, mleko i mlečne proizvode. Ona savetuje da u ishranu ubacite pasulj, grašak, soju, mahunarke, kako biste uneli zdrave proteine.

foto: Printscreen/Youtube/ TV Novi Bečej

Nutricionistkinja Srejić Ferluga smatra i da je post dobra prilika za unos više omega-3 masnih kiselina, a u danima kada se ne jede riba, koja je bogat izvor tih kiselina, savetuje da se oslonite na čia semenke, laneno seme, orahe.

Dijetetičarka En Redvajn saglasna je da je unos proteina i masti jako važan tokom posta, jer će to sprečiti nagle napade gladi.

foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

"Hrana bogata proteinima usporava varenje, pa ćete duže biti siti", kaže ona kratko, a isto važi i za masti, koje se duže vare, stabilizuju nivo šećera u krvi i na taj način sprečavaju "napad gladi". S druge strane, ako se oslonite na proste ugljene hidrate, kako mnogi rade – dosta hlebova, peciva... nivo šećera u krvi će stalno varirati i neprestano ćete biti gladni.

Nutricionista Trej Sander dao je svoj sud o tome koje tri namirnice obavezno treba da unosite tokom posta – naravno, danima kada je to dozvoljeno prema pravilima posta.

foto: Printscreen/Youtube/Igy the cook

Povrće, riba i pirinač su, po njegovom mišljenju, najvažnije namirnice tokom posta i od njih može da se napravi savršen obrok u nutritivnom smislu.

"Zdrav obrok treba da sadrži ugljeni hidrat, protein i povrće. Trenutno najviše volim integralni pirinač, koji je ugljeni hidrat sa niskim sadržajem šećera. Zatim, neku masnu ribu i prokelj kao dozu povrća", naveo je primer nutricionista.

(Espreso / Alo)