Foto: Printscreen/Youtube/FRANCE 24 English

FRANCUSKA SE OPRAŠTA!

PREMINUO SLAVNI GLUMAC KOJEG SU SRBI OBOŽAVALI: Imao je SAMO DVE strasti!

Javnosti je bilo poznato da se od 2018. borio protiv raka prostate

Objavljeno: 17.06.2022. 20:33h

Francuski glumac Žan-Luj Trentinjan preminuo je jutros u 91. godini. Njegova supruga Marijana Hopfner potvrdila je vest u saopštenju poslatom preko agenta kultnog glumca, u kojem je objavljeno da je umro u ranim satima u petak kod kuće (u regionu Gar u južnoj Francuskoj), okružen svojim najmilijima.

Nagrađivani glumac, ali i odličan vozač trkačih automobila, koji je glumio u filmovima poput „Čovek koji laže“ i „Velika tišina“, bio je omiljen i u Srbiji. Njegovi drugi značajni i rado gledani projekti su „Konformista“ i „Grad izgubljene dece“.

Javnosti je bilo poznato da se od 2018. borio protiv raka prostate i da nije hteo da se leči od ove bolesti. U novembru prošle godine objavljeno je da je zvezda sve lošijeg zdravlja i da postepeno gubi vid.

FOTO: Printscreen/youtube/FRANCE 24 English
FOTO: Printscreen/youtube/FRANCE 24 English
FOTO: Printscreen/youtube/FRANCE 24 English

Uporedo sa svojom glumačkom karijerom, Žan-Luj je bio strastveni vozač trkaćih automobila, nećak trkača Luja Trentinjana, koji je poginuo 1933. na stazi Peron u Pikardiji. Njegov drugi ujak Moris Trentinjan bio je poznat kao vozač Formule jedan koji je dva puta osvojio Veliku nagradu Monaka, zajedno sa Le Manom.

Žan-Luj se, u međuvremenu, takmičio u brojnim reli trkama tokom 70-ih i 80-ih, završavajući prvi u svojoj klasi na reliju Monte Karlo 1981. godine.

Život ga nije milovao. Žan-Luj je doživeo veliku tragediju, ćerka Polin je umrla u krevetiću 1969. ali je dočekao troje dece sa svojom drugom ženom Nadin Markvand. Njegova druga ćerka Mari takođe je umrla 2003. godine, kada ju je ubio njen dečko u hotelskoj sobi u Litvaniji. Tada je imala samo 41 godinu.

Ceo svet se oprašta od ovog velikog glumca. Počasti pokojnoj zvezdi pljušte, a jedan obožavalac je tvitovao: „Žan-Luj Trentijan je bio među prvih pet glumaca svih vremena.“ Drugi zapažaju da je izgradio najbogatije likove, „bilo da je govorio sto na sat ili je samo ćutao“.

(Espreso)