Abortus, Foto: Profimedia

ZAKON

PRAVO ŽENE NA ABORTUS POSTALO JE GORUĆE PITANJE SVUDA U SVETU: Gde je legalan i na koji način? IZNENADIĆETE SE

Od 2022. godine, zemlje koje legalno dozvoljavaju abortus na zahtev ili iz socioekonomskih razloga čine oko 60% svetske populacije.

Objavljeno: 31.05.2022. 13:37h

Abortus je i dalje kontroverzna tema u mnogim društvima na verskim, moralnim, etičkim, praktičnim i političkim osnovama. Zakoni o abortusu se veoma razlikuju među zemljama, teritorijama i vremenom su se menjali. Takvi zakoni se kreću od toga da je abortus besplatno dostupan na zahtev, preko propisa ili ograničenja raznih vrsta, do potpune zabrane u svim okolnostima. Broj abortusa širom sveta opada zbog povećanog pristupa kontracepciji.

Mnoge zemlje i teritorije koje dozvoljavaju abortus imaju ograničenja trudnoće za proceduru u zavisnosti od razloga: sa većinom do 12 nedelja za abortus na zahtev, do 24 nedelje za silovanje, incest ili socioekonomske razloge, i više za fetalno oštećenje ili rizik po zdravlje ili život žene.

Od 2022. godine, zemlje koje legalno dozvoljavaju abortus na zahtev ili iz socioekonomskih razloga čine oko 60% svetske populacije.

Ne postoje međunarodni ili multinacionalni ugovori koji se direktno bave abortusom, ali zakon o ljudskim pravima i međunarodno krivično pravo dotiču ta pitanja.

Katolička crkva je i dalje veoma uticajna u Latino Americi i protivi se legalizaciji abortusa. Američka konvencija o ljudskim pravima, koja je 2013. imala 23 latinoameričke stranke, proglašava ljudski život kao početak začeća. U Latino Americi, abortus na zahtev je legalan samo na:

  • Kubi (1965)
  • Urugvaju (2012)
  • Argentini (2021)
  • Kolumbiji (2022)
  • i u delovima Meksika

Abortusi su potpuno zabranjeni u:

  • Dominikanskoj Republici
  • El Salvadoru
  • Hondurasu
  • Nikaragvi,

Iako su abortusi legalni barem pod određenim uslovima u skoro svim zemljama, ovi uslovi se veoma razlikuju. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija (UN) sa podacima prikupljenim do 2019, abortus je dozvoljen u 98% zemalja kako bi se spasio život žene. Drugi uobičajeno prihvaćeni razlozi su očuvanje fizičkog (72%) ili mentalnog zdravlja (69%), u slučajevima silovanja ili incesta (61%) i u slučajevima oštećenja fetusa (61%). Izvođenje abortusa iz ekonomskih ili socijalnih razloga je prihvaćeno u 37% zemalja. Izvođenje abortusa samo na osnovu zahteva žene dozvoljeno je u 34% zemalja, uključujući SAD, Kanadu, većinu evropskih zemalja i Kinu.

Legalni status abortusa podeljen je u četiri kategorije:

(I) Potpuno zabranjen

(II) Dozvoljen kako bi se spasio život žene

(III) Dozvoljen kako bi se očuvalo zdravlje

(IV) Dozvoljen uzimajući u obzir društveni i ekonomski kontekst

(V) Dozvoljen na zahtev

foto: Printscreen/usatoday.com

U nekim zemljama, dodatne procedure se moraju poštovati pre nego što se abortus može izvesti čak i ako su ispunjeni osnovni razlozi za to.

Zemlje u kojima je abortus legalan, dostupno na zahtev:

Albanija Jermenija Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Benin Bosna i Hercegovina Bugarska Kambodža Kanada Cape Verde Kina Kolumbija Hrvatska Kuba Kipar Češka Demokratska Narodna Republika Koreja (Severna Koreja) Danska Estonija Francuska Francuska Gvajana Georgia Nemačka Grčka Gvineja Bisao Gvajana Mađarska Island Irska Italija Kazahstan Kosovo Kirgistan Letonija Litvanija Luksemburg Maldivi Moldavija Mongolija Crna Gora Mozambik Nepal Nizozemska Nova Kaledonija Novi Zeland Severna Irska Norveška Portugal Portoriko Republika Severna Makedonija (bivša Makedonija) Republika Koreja (Južna Koreja) Rumunija Ruska Federacija Sao Tome i Principe Srbija Singapur Republika Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Tadžikistan Tajland Tunis Turska Turkmenistan Ukrajina Amerika Urugvaj Uzbekistan Vijetnam

U državama Zapadnog Balkana nema legalnih restrikcija abortusa.

Na primer, u Finskoj, gde se abortusi ne odobravaju samo na osnovu zahteva žene, odobrenje za svaki abortus mora da se dobije od dva lekara (ili jednog u posebnim okolnostima). Velika većina, 90% abortusa u Finskoj se obavlja iz socio-ekonomskih razloga. Druga je stvar koliko se u praksi striktno poštuju sve procedure propisane zakonima.

Španija je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da devojčice od 16 i 17 godina imaju saglasnost roditelja pre prekida trudnoće.

Novi zakon ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je konzervativna Narodna partija odobrila 2015. godine.

Portparolka vlade Izabel Rodrigez rekla je da zakon predstavlja "novi korak napred za demokratiju".

U Španiji je dobrovoljni abortus dozvoljen do 14. nedelje trudnoće. Ali lekari u tradicionalno rimokatoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savesti, prenosi El Pais.

Abortusi za 16 i 17-godišnjakinje i bolovanje zbog jakih menstrualnih bolova su sve komponente novog zakona.

Da se osvrnemo na statistiku abortusa u Srbiji

Poslednji podaci pokazuju da je najveći broj medicinskih pobačaja obavljen u Nišavskom okrugu – 1.181, Jablaničkom – 522, Zlatiborskom okrugu –391, dok je najmanje prekida trudnoće bilo u Topličkom okrugu.

Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene koje su već rađale, majke dvoje dece.

U 2020. godini prijavljena su 11.584 prekida trudnoće. Najzastupljeniji su medicinski indukovani prekidi trudnoće, kojih je bilo 8.005, odnosno 69,1 odsto (u populaciji od 25 do 34 godine).

Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,2 odsto od ukupnog broja legalno indukovanih prekida trudnoće.

- Činjenica je da ukupnog broja abortusa i prekida trudnoće iz godine u godinu sve manje, ali ne zbog toga što koristimo kontracepciju i savremene metode kojima se zaista može na siguran način prevenirati neželjena trudnoća, nego zbog toga što starimo kao nacija i što je broj žena u reproduktivnom periodu, onih koje mogu da ostvare trudnoću, sve manje.

Klinika "Narodni front" je na prvom mestu po broju abortusa u Srbiji, otprilike jedna petina namernih prekida na zahtev pacijentkinja se tu obavi.

Naglasila je razliku između namernog prekida trudnoće, to je na zahtev žene do desete nedelje trudnoće, i prekid trudnoće koji se takođe zove abortusom i koji se radi iz medicinskih indikacija.

- Protekle, 2021. godine uradili smo 956 namernih prekida trudnoća do desete nedelje od čega je bilo 136 medikamentoznih prekida.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/youtube

Posledice abortusa mogu biti velike

Ozbiljnije komplikacije koje mogu nastati posle abortusa, do kojih može doći i kada se radi u legalnim uslovima.

- Vi ne možete u potpunosti, koliko god da dobro radite, izbeći rizik koji se može desiti kao komplikacija neposredno tokom vršenja abortusa ili kao odložena komplikacija koja može da nastane nekoliko dana nakon prekida trudnoće ili čak nekoliko godina – to najčešće vidimo kroz sekundarni sterilitet.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine 23.000 žena umire nesigurno izvedenih abortusa a još desetine hiljada više dožive značajne zdravstvene komplikacije.

Kako je ova tema bila aktuelna u svetu oglasila se i potpredsednica Sjedinjenih Američkih država, Kamala Haris je putem svog Instagram profila, objavila video u kojem je jasno podržala sve žene i njihovo pravo da same odlučuju o svom telu.

Samo nekoliko sati nakon objave Kamale Haris, na društvenim mrežama se pojavio i snimak članova Predstavničkog doma koji skandiraju "moje telo, moja odluka" dok su 11. maja šetali do senatske strane američkog Kapitola u Vašingtonu, nakon što američki senat nije usvojio zakon koji bi kodifikovao pravo na abortus.

(Espreso)