Kolač od maka, Foto: Kuhinja Sunčane Staze

PREUKUSAN JE

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI KOLAČ OD MAKA: Neće vam isprljati ni SUDOVE, sočan i TREĆI DAN (RECEPT)

Nadamo se da ćete probati ovaj recept

Objavljeno: 27.05.2022. 15:01h > 15:09h

Ako volite mak, ovaj kolač će vam se sigurno svideti. I ne samo što je ukusan, on se i vrlo lako i brzo priprema. A što je još bolje, ne isprlja se puno sudova. Znači praktičan, kako god okrenete. Lep, sočan, kako prvi, tako i treći dan, ako ostane.

SASTOJCI

2 komada jaja

2 šolje šećera

2 šolje brašna meko tip 400

2 šolje mleka

1,5 šolja ulja

200 gr. maka

2 kesice vanil šećera

1 kesica praška za pecivo

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

GLAZURA

150 gr. čokolade za kuvanje

5 kašika vode

4 kašike šećera

70 gr. putera ili margarina

UPUTSTVO ZA PRIPREMU

1. Umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kada se šećer istopio, dodajte brašno i prašak za pecivo, ponovo mutite, (biće malo gušće, ali tako treba da bude), zatim dodajte mleko i ulje, mutite lagano da se masa lepo sjedini, sipajte i mak, mutite još 2 - 3 minuta. Smesu sipajte u pleh (moj je 37 x 26). Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 - 40 minuta. Posle 30 minuta sa nozem probodite kolač, ako je nož suv, kolač je gotov, ukoliko smesa za testo ostaje po njemu, pecite još malo (dok nož ne bude suv).

foto: Prinstcreen7Youtube/ Secerko's Kitchen

2. Čokoladu, šećer, vodu i margarin istopite u šerpici uz stalno mešanje na slaboj temperaturi ( ako se plašite da vam ne zagori istopite na pari). Vruć kolač prelite vrućom istopljenom čokoladom. Prijatno.

(Espreso)