Hrana, Foto: PRINRSCREEN/YOUTUBE/JELAJELENA PETROVIC, Printscreen/Youtube/PRATİK YEMEK TARİFLERİ, Printscreen/Youtube/ Recepttura, Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

19.VEK

SRBI SU OVO TAMANILI U 19. VEKU KAO LUDI: Ova vladavina ostavila je NAJDUBLJI TRAG, DAVILI SU SE OVOM HRANOM!

Takođe je bio prisutan i nešto slabiji uticaj Jevreja, Cincara i Jermena. Tek u novije vreme, tj. od sredine 19. veka, prodrli su sa severa zapadnjački uticaji.

Objavljeno: 26.05.2022. 13:10h

Ishrana Srba u 19. veku predstavlja spoj orijentalnih i zapadnjačkih elemenata. Srbija je uvek bila mesto „preloma pogače”, na čijim su se prostorima lomile dve strane — istok i zapad.

Najdublji trag ostavila je osmanska vladavina koja je potrajala čak pet vekova. Uticaj osmanske kuhinje bio je najjači u Sandžaku, a najslabiji u Vojvodini — severnije oblasti na početku 18. veka potpale su pod uticaj austrijskog, odnosno nemačkog kulturnog kruga, koji se u Srbiji nazivao po Švabama — švapski — kolonizovanim tokom 18. i 19. veka...

Takođe je bio prisutan i nešto slabiji uticaj Jevreja, Cincara i Jermena. Tek u novije vreme, tj. od sredine 19. veka, prodrli su sa severa zapadnjački uticaji.

Spoj i prožimanja raznih uticaja na ishranu Srba u 19. veku veoma su interesantni. Pored osmanskog uticaja, postoji takođe i značajan upliv nemačkog i mađarskog načina ishrane.

Tako da su se paralelno spremali gulaš, paprikaš i sataraš, jela poreklom iz Mađarske, i jela poput đuveča, musake i pilava koja su poreklom iz Turske.

Značajan je bio i uticaj podunavskih Nemaca koji su sa sobom doneli tipično nemačka jela.

U književnim delima opisivane su te novine u ishrani, a značajna je i pojava novinskih članaka o hrani i receptima.

FOTO: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/PRATİK YEMEK TARİFLERİ
FOTO: Printscreen/Youtube/ Recepttura
FOTO: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

(Espreso/Wikipedia)