Marko Bošković, Foto: Privatna arhiva

potražio sreću preko okeana, ali uzalud

MARKO JE U AMERICI TRAGIČNO IZGUBIO ŽIVOT: Posthumna zbirka njegovih pesama će biti sutra predstavljena

"Planirao je da izda knjigu, ali ostavljanje za buduća vremena i čekanje da se sklope kockice su ga omeli"

Objavljeno: 19.05.2022. 16:17h

Marka Boškovića (27) je pre skoro dve godine u Čikagu ubio pijani vozač. On je u Ameriku otišao da radi i preživi. Marko je volo da piše poeziju, te će se sutra održati promocija posthumne knjige “Okrajak vremena”.

U petak 20. maja 2022. godine u 19 časova, u vreme kada dozrevaju belopoljske višnje, porodica Bošković i izdavač Biblioteka “Vlada Aksentijević” predstaviće posthumnu knjigu poezije Marka Boškovića (Belo polje, 1992 – Amerika, 2019) u obrenovačkoj gradskoj biblioteci.

Кnjiga je realizovana na inicijativu najuže Markove porodice koja se, kako je napisano u knjizi, nastanila u Belom Polju pre nepuna tri veka. Pesme su prikipljene sa različitih strana. Neke je pisao kao posvetu na koricama poklonjenih knjiga. “Okrajak vremena” osim poezije sadrži i traktat-ispovest Marka Boškovića o razlozima zbog kojih piše:

“Ja ne pišem da bih pisao kad mi se piše, već pišem da bih disao kad mi se ne diše”

Autorka likovnog dela na koricama je obrenovačka slikarka Dunja Ćorlomanović. Recenzent knjige je profesorka srpskog jezika i književnosti Darinka Bjelica, koja je predavala Boškoviću. Napisala je u recenziji:

“Markova poezija je poezija pobune, nemirenja, na trenutke cinična, ali iznad svega poezija ljubavi prema svemu što je ljudsko. Želi da domaćinski uredi vreme u kojem se zatekao…stasao je u Čoveka i Pesnika koji će poklonjenim božjim darovima nadrasti svoje vreme.”

Marko Bošković bio je vukovac, fudbaler, odličan student, omiljen prijatelj, sin uzdanica, brat dve sestre, šmeker i sada posthumni pesnik svog Belog Polja, Obrenovca i čudnog vremena promene u kojem je živeo.

Potražio je sreću preko okeana u Americi. Boravak u tuđini utvrdio je u njemu sećanje na ukus belopoljskih višanja, rodni kraj i ljude koji su mu nedostajali. O tome je pisao. Planirao je da izda knjigu, ali ostavljanje za buduća vremena i čekanje da se sklope kockice su ga omeli. Grad Obrenovac zaslugama porodice ipak sada ima nadahnuto poetsko svedočanstvo, koje ima značaj ne samo za Boškoviće već i za istoriju umetnosti i književnosti grada na Tamnavi, Кolubari i Savi.

Markove zrele ukuse i slatke plodove oni koji su ga poštovali i voleli neće doživeti zbog nesreće iz 2019. godine u kojoj je poginuo u 27. godini života – kobnoj godini u kojoj su nas napustili i Dženis Džoplin, Džimi Hendriks, Кurt Кobejn, Ejmi Vajnhaus. Zato je izdata knjiga da seća na njega, ali i bude utkana u istoriju književnosti Obrenovca kao delo od značaja.

Marko Bošković u knjizi “Okrajak vremena”:

“Zrele višnje tamo iza šupe ka Tamnavi…za mene najskuplje”

( Espreso / Zabrezje.rs )