Krompir, Foto: Espreso.co.rs

zapamtite to

PROKLIJALI KROMPIR SME DA SE JEDE SAMO AKO IZGLEDA OVAKO: U suprotnom se IZLAŽETE VELIKOM RIZIKU

Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja

Objavljeno: 16.05.2022. 19:39h

Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.

FOTO: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke
FOTO: Youtube/Printscreen/IFN Sindhi
FOTO: Rina.rs
FOTO: Espreso.co.rs

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

foto: Espreso.co.rs

Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

foto: Espreso.co.rs

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

(Espreso / Srbija Danas)