Zaprška, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

ZAPAMTITE TO

OVU VRSTU BRAŠNA ODMAH IZBACITE IZ ZAPRŠKE, UNIŠTAVA VAM JELO: DOMAĆICE će ZANEMETI, niste ni SVESNE ŠTA STE RADILE

Koje brašno odabrati – oštro ili glatko

Objavljeno: 13.05.2022. 18:27h

Zaprška je smesa koja se sastoji od brašna i masnoće. Ona se uglavnom koristi da bi se čorba ili jelo zgusnulo.

FOTO: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Za pripremu dobre zaprške, važno je znati koje brašno koristiti i kako se sama zaprška sprema. Mnoge domaćice, često se pitaju koje brašno ide u zapršku.

foto: Profimedia

Koje brašno odabrati – oštro ili glatko?

Glatko pšenično brašno najčešće se koristi u izradi dizanih testa (kiflica, hlebova, itd.) zbog svoje strukture koja testo čini glatkim.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Oštro brašno samleveno je grublje od glatkog pa je ono savršen odabir za izradu zaprške za jelo ili čorbu.

Upravo zbog te grublje strukture, jelo će se zgusnuti mnogo bolje nego što bi se zgusnulo da je za pravljenje zaprške korišćeno glatko pšenično brašno.

(Espreso / Krstarica)