Ibolja Marinković, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

da li je ovo najneobičniji nakit u srbiji?

ONA PRAVI NAKIT OD MAJČINOG MLEKA, PUPČANE VRPCE, ZUBIĆA, DA LI BISTE GA KUPILI? Potražnja je NENORMALNA! (FOTO)

Da u svojoj ideji za pravljenje nakita nije usamljena, potvrđuje i interesovanje roditelja za ovakav vid čuvanja prvih uspomena!

Objavljeno: 10.05.2022. 19:56h

Ako biste nabrojali sve materijale od kojih se nakit pravi, sigurno biste izostavili one od kojih Ibolja Marinković iz Subotice stvara unikatne priveske i druge ukrasne i upotrebne predmete.

Nakon porođaja Ibolja je poželela da svaki detalj koji je vezuje za novorođenče sačuva i tako je nastala netipična radionica unikatnog nakita u Srbiji.

Na taj način uspela je da emotivnu uspomenu na rođenje sinova Novaka i Filipa materijalizuje, a kasnije je shvatila da su se i drugi novopečeni roditelji vodili istom željom.

Prvi predmet nastao je izlivanjem sinovljeve pupčane vrpce u dvokomponentnoj smoli, a način izrade pronašla je na internetu.

- Ideja je došla kada sam po drugi put postala majka. Kada je otpao pupak došla sam na ideju da bih mogla da ga sačuvam u nekom lepšem izdanju. Posle malo istraživanja sam naišla na informacije koje su mi bili od koristi i napravila moj prvi nakit sa pupčanikom, objašnjava za Espreso Ibolja Marinković.

Ibolja Marinkovićfoto: Privatna arhiva

Inspiracije joj ne manjka, a za materijale sada koristi mnogo toga - od bebine kose, pupčane vrpce do majčinog mleka.

- Osnovni materijal sa kojom radim je epoksidna dvokomponentna smola. Sadržaj nakita može biti majčino mleko, kosa, zubići, čak i dlaka kućnih ljubimaca. Sam proces je spor jer se radi sloj po sloj. Može da potraje i do 7 dana ponekad i više, kaže Ibolja i dodaje:

- Nakit sa majčinim mlekom izrađujem od pre pola godine. Mleko nabavljam od moje prijateljice koja je sačuvala svoje mleko. Mleko treba da prođe jedan proces gde se konzervira i pretvori se u prah.

Privesak sa prvom bebinom kosomfoto: Privatna arhiva

Po struci Ibolja je knjigovođa, ali je u ovom hobiju objedinila više zanata i maštu. Do gotovog proizvoda nije lako doći, jer je proces rada dugačak, a svaki materijal košta.

- Rad sa epoksi smolom nije jeftin hobi. Ima dosta ulaganja, raznovrsni kalupi, toneri, delovi nakita, dodaci, recimo, drago kamenje sa kojim dodatno radim. Izrada nakita je moj hobi. Obično radim u noćnim satima kada su deca zaspali. Potrebno je mnogo koncentracije kod pojedinih nakita i ne bih mogla da radim preko dana pored dece, iskreno kaže Ibolja.

Da u svojoj ideji za pravljenje nakita nije usamljena, potvrđuje i interesovanje roditelja za ovakav vid čuvanja prvih uspomena.

- Bilo je slučajeva gde su me i očevi kontaktirali i napravili unikatni nakit za svoje lepše polovine. Najtraženiji nakiti su sa majčinim mlekom i sa dečijom kosom, navodi Ibolja za naš portal.

Kada se služi mlekom u pravljenju nakita, obično ubacuje imena, datume rođenja i značajnije datume.

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

Sapun od majčinog mleka

Sapun od majčinog mleka u fokus interesovanja javnosti dospeo je kada je Jelena Đoković preko društvenih mreža poručila će od sopstvenog majčinog mleka, koje je zamrznuto mesecima, praviti kupke i sapune.

tome se Ibolja uspešno oprobala, a kako navodi, korist je višestruka.

- Pored izrade nakita sam probala napraviti sapun sa majčinim mlekom i uspela iz prvog puta. Takav sapun je odličan za lečenje akni, savršeno čisti i omekšava kožu kako kod beba, tako i kod odraslih . Pomaže u smanjenju crvenila i osipa, objašnjava nam Ibolja.

Nekima kul, nekima morbidno

Za kraj razgovora Ibolju smo pitali kako na njen hobi reaguju ljudi i da li se susretala sa negativnim komantarima zbog netipičnog materijala koji koristi.

- Ima onih kojima je ovo skroz kul, a ima i onih kojima je ovo morbidno. Sve je to za ljude, kuda bi išlo ovaj svet kada bi se svi složili, zar ne?, poručuje Ibolja Marinković za Espreso.

(Espreso)