Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

loše po zdravlje

SRBI OVE SMRZNUTE NAMIRNICE JEDU KAO LUDI, A NIKAKO NISU ZDRAVE: Među njima je i OMILJENO TRADICIONALNO JELO

Svi kupujemo zamrznutu hranu, ali postoje određeni proizvodi koje bi trebalo da izbacite iz upotrebe.

Objavljeno: 30.04.2022. 19:40h > 19:42h

Mnogi od nas su zahvalni zamrznutoj hrani koja nam svakodnevno olakšava život, u svakom mogućem smislu. Štedi nam vreme prilikom kuvanja, laka je za pripremiti, a složićete se i da je prilično ukusna.

Ipak, postoje neke zamrznute namirnice koje je poželjno izbegavati. Prema rečima nutricioniste Signe Svanfeld, trebalo bi odmah da prestanete da ih kupujete i jedete.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ Ricette dolce facili

"Postoji mnogo sjajnih opcija ispunjenih hranljivim materijama i dijetalnim vlaknima, uključujući smrznuti hleb od celog zrna, povrće, voće i bobice. Međutim, postoji i smrznuta hrana koja ima prilično malo hranljivih materija, a koje su bogate zasićenim mastima i dodatkom šećera", kaže nutricionista i dodaje:

"Trebalo bi da težimo da ih jedemo u manjim količinama, jer se pokazalo da visok unos ovih namirnica povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti", upozorila je.

Ova zamrznuta hrana je najgora:

Pica i peciva

Svi volimo da brzinski spremimo zamrznutu picu ili omiljeno pecivo i uživamo, ali mnoge od njih imaju deblje kore i često su "prelivene" prerađenim mesom.

"One sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenih masti, ako se jedu u prevelikim količinama, povezane su sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti", kaže nutricionista.

Kobasice

Kobasice takođe sadrže mnogo zasićenih masti, kao i natrijuma. Ako se jedu u velikim količinama, kobasice su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Trudite se da ih ne jedete često, jer ne čine ništa dobro vašem zdravlju.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic

Gotova jela

Takođe nisu zdrava i sadrže sve što i kobasice, pica i peciva. Znamo da su odlično za rešenje za brz i ukusan obrok, ali trebalo bi da ih izbegavate.

Pomfrit

Pomfrit je definitivno nešto što najviše ljude kupuje. Ipak, vek treba da pogledate sastojke, jer često mogu da sadrže dodato ulje za kuvanje i so. Ovo je isto ako naručite hranu kada ste napolju, a većina velikih brendova koristi smrznuti pomfrit.

foto: Profimedia

"Kada naručite pomfrit, takođe dobijate gomilu masti i kalorija", ističe nutrcionista.

Pita

Lepa poslastica, ali nezdrava.

"Postoji ograničena korisna nutritivna vrednost koja dolazi iz ovog proizvoda. Višak kalorija i masti mogu dovesti do debljanja", kaže nutricionista.

Nutritivna vrednost hrane se ne menja ako je zamrznete, ali hrana koja je proizvedena za zamrzavanje ponekad će imati dodane sastojke.

Nutricionista kaže da ako želite da pronađete namirnice koje su bogatije hranljivim materijama, a imaju manje natrijuma, dodatog šećera i zasićenih masti, uvek proverite deklaraciju i pronađite opcije sa manje ovih dodataka.

Mnogi od nas su zahvalni zamrznutoj hrani koja nam svakodnevno olakšava život, u svakom mogućem smislu. Štedi nam vreme prilikom kuvanja, laka je za pripremiti, a složićete se i da je prilično ukusna.

Ipak, postoje neke zamrznute namirnice koje je poželjno izbegavati. Prema rečima nutricioniste Signe Svanfeld, trebalo bi odmah da prestanete da ih kupujete i jedete.

"Postoji mnogo sjajnih opcija ispunjenih hranljivim materijama i dijetalnim vlaknima, uključujući smrznuti hleb od celog zrna, povrće, voće i bobice. Međutim, postoji i smrznuta hrana koja ima prilično malo hranljivih materija, a koje su bogate zasićenim mastima i dodatkom šećera", kaže nutricionista i dodaje:

"Trebalo bi da težimo da ih jedemo u manjim količinama, jer se pokazalo da visok unos ovih namirnica povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti", upozorila je.

(Espreso / Najžena)